IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo представи новия си водещ модел

Електрическият EX90 е луксозен SUV със 7 места

Компанията Volvo представи новия си електрически флагман – SUV със 7 места. Той е изграден на нова платформа, като е първият от многото модели на ток, които шведите обещават да пуснат до края на десетилетието.


Volvo EX90


Електрическият SUV продължава да разгръща новия дизайнерски стил на марката, според който формата следва функцията. До известна степен EX90 напомня на сегашния XC90, но технически няма нищо общо с него, тъй като е изграден на напълно нова платформа, която дебютира при модел на Volvo.

Шведският производител твърди, че това е най-безопасното Volvo, произвеждано някога, което може да стане по-интелигентно и по-безопасно с течение на времето, благодарение на възможността за актуализации и добавяне на нови данни. Над предното стъкло са интегрирани сензорите, камерата и радарите на EX90, като от компанията посочват, че те никога не се „уморяват или разсейват“ и се поддържат от високопроизводителни основни компютри с вътрешно разработен софтуер.


Volvo EX90


Цялата система осигурява постоянен 360-градусов изглед около колата и дори може да види малки обекти на стотици метри отпред, за да даде на водача повече време да реагира и да ги избегне. SUV е и първият модел на Volvo, оборудван фабрично с целия необходим хардуер за шофиране без надзор в бъдеще.

Огромните размери на EX90 оставят достатъчно място за Volvo да инсталира масивна батерия с капацитет 111 кВт/ч. Първоначално ще се предлага двумоторно електрическо задвижване с два двигателя с постоянен магнит - по един за всяка ос. Пиковата мощност на системата при топ-версията на модела е 496 к.с. и 910 Нм.


Volvo EX90


От Volvo обещава приблизителен пробег до 490 км с пълна батерия. Засега обаче липсва информация за максималната мощност на зареждане, но от компанията казват, че пълненето на батерията от 10 до 80% отнема около 30 минути. Твърди се също, че EX90 не е просто ново поколение SUV, а по-скоро „много усъвършенстван компютър на колела“, което е „по-отзивчиво и приятно“ от всякога.

Автомобилният производител е обединил усилия с компанията Snapdragon, за да използва възможностите за визуализация на Unreal Engine - същият 3D инструмент, разработен от Epic Games, който е в основата на някои от най-модерните видео-игри. На борда на EX90 той се използва за изчислителна мощност и екранната графика. Вградените функции на Google, включително Google Maps и други приложения от Google Play, могат да се управляват от 14,5-инчовия централен екран.


Volvo EX90


Стандартната 5G връзка осигурява постоянен поток от данни за всички приложения, работещи на дисплея, включително услуги за стрийминг на музика. Стандартна е и технология за телефонен ключ, която превръща смартфона на собственика в ключ за кола. Когато се приближите до автомобила с телефона в джоба, той ще се отключи автоматично и ще зареди личния ви профил с предварително зададени седалка, климат и други настройки.

Освен това, EX90 е и първото Volvo, оборудвано с интегрирани в облегалката за глава високоговорители като част от аудиосистемата Bowers & Wilkins. Моделът ще може да се поръчва през пролетта, въпреки че няма официална информация за цените. Първите доставки са предвидени за 2024 г.


Още снимки на новия флагман на Volvo - вижте в галерията:


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    thesameman ( преди 1 година )
    Много е красив. А номера с фровете е невероятен.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    До 4 ( преди 1 година )
    Централата на марката е в Швеция а този модел специално ще започне да се произвежда първо в САЩ и после в Китай
  • #4
    2 rate up comment 12 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Пепи *** пак се е оакал: "които шведите обещават да пуснат до края на десетилетието.", "Шведският производител", хахаха! Абе на село нямате ли интернет?! Волво е КИТАЙСКА марка и производител от 10 години. Този модел също ще се произвежда в Ковидленд. Само Пепи Захариев му вика шведски, хохо.
  • #3
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пробега е много зле. Доста по-зле от Q8 на Ауди, който също не е ОК.
  • #2
    7 rate up comment 8 rate down comment
    Класика ( преди 1 година )
    Водещ е,защото като дойде Тръмп на власт повечето ръководства заедно с водещите им ел коли- убийци на озона и човека ,ще ги заведат директно при бай Ставри!
  • #1
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За ден 1 нов модел и 1 със сериозно подобрение в пробега (Кю8), миналия месец представиха EQE СУВ а от другия месец започват и доставки на Тесла Х в Европа така че този сегмент до 1-2 години най-вероятно ще е главно електромобили