IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault и Geely ще правят заедно бензинови двигатели и хибриди

Новосъздадената компания е базирана в Лондон и ще обслужва над 130 държави


Френската Renault SA и китайската Geely съобщиха, че са се договорили да стартират ново съвместно предприятие, което ще доставя бензинови двигатели и хибридна технология на двете марки, но и на други автомобилни производители, информира Reuters.

 

5e1c7cdedc266_dzhili-3

 

Съвместното предприятие ще ангажира 19 000 души в 17 фабрики за задвижване и три центъра за изследване и развитие на 3 континента, допълват компаниите, които очакват да постигнат окончателна договорка и да стартират през 2023 г. Renault и Geely Automobile също имат съвместно предприятие в Южна Корея.

Инициативата е част от трансформацията „Renaulution“ в Renault Group и прехода на Geely към интелигентни услуги за електрическа мобилност.
Рамковото споразумение предвижда Geely и Renault Group да притежават 50-процентни дялове в новата компания, която ще е базирана в Лондон. Промяната обхваща бизнеса с бензинови двигатели, който е с кодово име „Horse“ и електрически с кодово име „Ampere“.

 

5cTDDc2UCBbHXQuSkusq7g

 

Според Reuters въпреки, че не беше веднага ясно дали начинанието представлява стъпка към още по-тясно сътрудничество в областта на бензиновите автомобили между двете компании, то бележи критична стъпка в сложното преструктуриране на френския автомобилен производител. За Geely сделката разширява модела на изграждане на партньорства извън Китай. Компанията също така притежава Volvo Cars и има 9,7% дял в Daimler AG.

Новата компания ще бъде самостоятелен глобален доставчик на решения за задвижване, произвеждащ следващо поколение хибридни двигатели и разработвайки въглеродно неутрални и нискоемисионни технологии. Очаква се при стартирането новата компания да обслужва множество индустриални клиенти, включително Renault, Dacia, Geely Auto, Volvo Cars, Lynk & Co, Proton, както и Nissan и Mitsubishi Motors Company.

 

image4 (3)

 

В бъдеще партньорството може да предлага технологии за задвижване на автомобилни марки от трети страни. Капацитетът ще бъде около 5 милиона термични, хибридни и plug-in хибридни двигатели и трансмисии годишно обслужвайки над 130 страни и региони.

 

 

0 от 500