IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

10-те най-скъпи коли, унищожени във филми

Номер едно е Porsche 917K от филма „Льо Ман“ от 1971 г. (ВИДЕО)

Сцените с автомобилно преследване във филмите често изискват ценни превозни средства да бъдат пожертвани за нашето удоволствие от гледането. Голям брой от екшъните с коли са направени с технологията за компютърно генерирани изображения CGI (Computer Generated Imagery). Но има и унищожени истински автомобили на снимачната площадка. Кои са най-скъпите от тези коли, информира Confused.

 

porsche917k

 

Колкото и странно да изглежда, сред тях няма автомобил от поредицата „Бързи и яростни". Първото място е за Porsche 917K , което е съсипано по време на снимките на филма „Льо Ман“ от 1971 г. Въпреки, че инцидентът не е включен в сценария на филма, автомобилът управляван от Дейвид Пайпър, катастрофира след спукване на гума по време на сцена с висока скорост.

Въпреки сериозните щети, емблематичната състезателна кола е възстановена. Първоначално Porsche 917K е продадено за 14 милиона долара през 2017 г. и днес струва дори повече, което го прави най-скъпата автомобилна „жертва“ в цялата филмова индустрия.



Следващото най-скъпо унищожено превозно средство е Aston Martin DB10 от филма за Джеймс Бонд „Спектър“ от 2015 г. Въпреки че DB10 е до голяма степен базиран на масово произвеждания Vantage от онова време, той включва специално тяло, което визуализира дизайна на следващото поколение.

Емблематичната сцена с автомобилното преследване с Jaguar C-X75 в Рим не е успешна за DB10, който в крайна сметка потъва в реката. Aston Martin построява 10 екземпляра от модела за филма, като седем са унищожени. Една от колите от филма е предложена за продажба през 2016 г., достигайки £2,434,500 ($3,586,009 по това време) на търг.
 

Rolls-Royce-Phantom-2


Третото място е за Rolls-Royce Phantom на Тони Старк от филма „Железният човек 2“ от 2010 г. Луксозният седан е унищожен по време на състезателната сцена на F1 в Монако, която не е изцяло CGI.

Всъщност два екземпляра от Phantom, оценени на $493 000 всеки, са използвани в снимките, където героят на Мики Рурк - Иван Ванко, използва своя наелектризиран камшичен удар, за да ги разполови.

Останалите коли от 3-то до 10-то място - вижте в галерията:

0 от 500