IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Детекторът на iPhone 14 бърка атракциони с инциденти

Системата за уведомяване за катастрофа се активира при возене на „влакче на ужасите“

Представеният наскоро iPhone 14 получи функция Crash Detection, която предупреждава службите за спешна помощ за автомобилни произшествия. Оказва се обаче, че тя може да има доста неочакван и изненадващ ефект.


Crash Detection,


Според Wall Street Journal, смартфоните могат автоматично да се обаждат на „911“ (телефонът на спешните служби в САЩ), когато собствениците им се возят на „влакче на ужасите“ или на други подобни атракциони в увеселителен парк.

При представянето на новите телефони iPhone 14 и смарт-часовниците Apple Watch компанията Apple обяви, че благодарение на внедрените в тях жироскоп, акселерометър, редица други сензори и специална програма те могат да откриват тежки аварии. В този случай устройството автоматично уведомява службите за спешна помощ за инцидента и им изпраща данни за геолокация, ако собственикът не отмени спешното повикване на екрана в рамките на 20 секунди.

Оказва се обаче, че функцията Crash Detection може да обърка някои от дейностите на собственика за автомобилна катастрофа. И така, диспечерският център на службата 911 в калифорнийския град Синсинати получил няколко известия за тежки инциденти наведнъж от собственици на смартфони, които са се возили на влакче в местния увеселителен парк Kings Island.

WSJ съобщава и за няколко други подобни инцидента в други американски градове. Изданието The Verge препоръчва на потребителите да не вземат новите смартфони iPhone 14 на разходки, да изключват функция Crash Detection или да активират самолетен режим. В противен случай те рискуват да изпратят фалшиви сигнали за извънредни ситуации.

0 от 500