IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Германия представиха „най-екологичния автомобил в света“

Превозното средство работи със система като на прахосмукачка

Германският аерокосмически център (DLR) си партнира с компанията HWA, за да разработи и успешно да тества „най-зелената кола в света“. Става дума за прототипа Zero Emission Drive Unit - Generation 1 (ZEDU-1), който използва нова за автомобилната индустрия технология.


ZEDU-1


Когато автомобилът се движи, от гледна точка на аеродинамиката се създава нещо като вакумна зона и всичко, което се случва в резултат на износването на гумите, се натрупва в определена точка. Вентилаторът в предната част на автомобила автоматично извлича точно тези частици от там и ги изпраща през филтърната система на място, където те се събират. Така има схема, подобна на работата на прахосмукачка.

ZEDU-1 вече е преминал първите официални тестове и е направил страхотно впечатление на създателите си и на експертите. На първо място това се дължи на липсата на разграждане на гумите и незначителните емисии на фини частици. В бъдеще авторите на идеята възнамеряват да си сътрудничат с партньори от индустрията за комерсиализиране на иновативния проект.


ZEDU-1


„За нас човешкото здраве и екологосъобразната околна среда са от първостепенно значение“, каза професор Тярк Сифкес от DLR, който е пряко ангажиран в Zero Emission Drive Unit - Generation 1, при представянето на прототипа в Щутгарт.

Проектът ZEDU-1 се фокусира върху компоненти, на които досега е обръщано много малко внимание и тези емисии постепенно се регулират от Европейската комисия чрез законодателни мерки, главно в областта на гумите и спирачките. Професор Сифкес добавя, че представеният прототип ZEDU-1 демонстрира решения, които ще позволят на автомобилите да бъдат практически без емисии на пътя в близко бъдеще.


ZEDU-1


„Представената концепция е високоефективна, изключително компактна, универсална и подходяща за ежедневна употреба“, заключава експертът.

0 от 500