IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първото SUV-купе на Fiat стъпи на пазара

За съжаление, Fastback ще се предлага само в Южна Америка

Италианската компанията Fiat пусна на пазара първото си SUV-купе, което е получило името Fastback. То обикновено се отнася за седани със скосен покрив и без ясно изразена линия между задните стойки на покрива и багажника. В случая с Fiat Fastback обаче повече наподобява лифтбек с повдигаща се пета врата.


Fiat Fastback


Моделът е разработен в Бразилия от местното подразделение на концерна Stellantis, въпреки че първоначалният проект е различен. Fastback дебютира като концепция още през 2018 г., но в последствие конструкцията и дизайнът на автомобила бяха променени. Вместо предвидена платформа Small US Wide 4x4, използвана при Jeep Renegade и Compass SUV, се залага на по-простата модулна MLA архитектура с полунезависимо задно окачване.

В крайна сметка, серийният Fiat Fastback се оказа просто купеобразна версия на вече добре познатия бразилски SUV - Fiat Pulse. От него е взета предната половина на каросерията (променена е само бронята), като е запазено е и междуосието от 2,53 м. Задният надвес е станал забележимо по-голям, а общата дължина на колата е нараснала от 4,1 на 4,43 м. Особено впечатляващ е обемът на багажника – 600 литра, а при сгънати задни седалки той нараства до 1087 литра.


Fiat Fastback


Въпреки опростената платформа и скромните размери, Fastback получава ролята на флагман в бразилската гама на Fiat. Следователно той вече има LED-фарове, 17-цолови джанти (при скъпите версии те са 18-цолови) и набор от електронни асистенти. Заявеният пътен просвет е 192 мм.

Салонът на Fastback също почти напълно повтаря този Fiat Pulse. Първоначалната конфигурация е аналогови устройства и медийна система с диагонал на екрана 8,4 инча. Скъпите версии имат виртуално устройство със 7-инчов екран и мултимедия с 10,1-инчов дисплей. В оборудването влизат климатроник и камера за задно виждане, но има само четири въздушни възглавници - предни и странични.


Fiat Fastback


Задвижването е само към предните колела, като стандартно моделът е оборудван с 1,0-литров турбодвигател с 3 цилиндъра, развиващ 130 к.с. и 200 Нм. Той е съчетан със скоростна кутия CVT. В спортен режим, който се активира от голям червен бутон на волана, такъв кросоувър може да ускори от 0 до 100 км/ч за 9,4 секунди. При избор на Sport също така се активира симулиран блокаж на диференциала с помощта на спирачките.

На върха на гамата е версията с дългото име Limited Edition Powered By Abarth. Под предния капак има 1,3-литров турбодвигател (185 к.с., 270 Нм), съчетан с 6-степенна автоматична трансмисия. Времето за ускорение до 100 км/ч е 8,1 секунди. Визуално най-мощният Fastback се различава от литровите версии с допълнителни табелки и черен декор.


Още снимки на крос-купето на Fiat - вижте в галерията:


Новият модел на Fiat ще се произвежда в същата бразилска фабрика, където се сглобяват Pulse, Argo и Cronos. Местните цени варират от 25 000 до 29 000 долара. За съжаление, Fastback най-вероятно няма да се предлага извън Южна Америка.


0 от 500
  • #10
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Кобра ( преди 1 година )
    Някой карал ли е Фиат от вас?Българинът е много консервативен,чуе ли Фиат все едно вижда дявола,Ами Фиат е като всяка друга кола,обслужваш ли я,няма проблем.Имам Фиат браво 2-дизел 2012,също и Хонда Сивик 2011-дизел.Няма разлика между двете коли,освен че хондата е по тиха,и хондата създава проблеми ,колкото правя фиата,толкова правя и хондата.И сега какво.Да кажа ли че хондата е ***,Ами стари коли,чупят се.,а пътищата са ни без коментар.
  • #9
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Petar ( преди 1 година )
    Renault Arkana!
  • #8
    2 rate up comment 1 rate down comment
    И.а ( преди 1 година )
    За градска кола е перфе служебна.
  • #7
    4 rate up comment 16 rate down comment
    Счупвам се от смях ( преди 1 година )
    Първо, двигателчето вътре е скопено и не може да пръдне. Второ, това е фиат... Трето, изглежда уродливо, дебело върху малки гумички, даже по-скоро изглежда хумористично. Четвърто, Като дам на малкото ми племенниче молив и лист хартия и той ми рисува същата кола. Даже изглежда по-добре от този б0клук. Не знам да продължавам ли да изброявам недъзите на това "нещо"
  • #6
    0 rate up comment 2 rate down comment
    Карам е90 ( преди 1 година )
    Хахахахахахахахахаахах
  • #5
    2 rate up comment 9 rate down comment
    РЕАЛИСТ ( преди 1 година )
    СТРАШЕН СУВ С ТРИ ЦИЛИНДРОВ ДВИГАТЕЛ. ГОЛЯМ СМЯХ.ДА СИ ГО КАРАТ В БРАЗИЛИЯ.
  • #4
    2 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Даже не знам дали са чували за Фиат в Абу Даби. Там карат само Тойоти, Лексус, Ферари и Ламбо,Бугати и Мерцедес.
  • #3
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абу Даби тоест пустинята
  • #2
    9 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Фиата си е Фиат най-здравия джип след Тойота Ландкрузер. Със сигурност в Абу Даби Фиата ще е втори избор след Тойота Ланд Крузер и Лексус.
  • #1
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    За съжаление ще пропуснем още един 1.0л турбо миксер