IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW сваля цените на автомобилите с нов вид батерии

Първите коли ще бъдат от Neue Klasse и ще се появят през 2025 г.

Германският автомобилен гигант BMW обяви за разработката на иновативни батерии, които ще направят електрическите коли по-евтини и ще увеличат пробега им с една трета. Това обаче няма да стане скоро, а новите батерии ще бъдат монтирани на масово произвежданите електромобили от 2025 г., съобщава официалният сайт на BMW.

 

Neue Klasse.jpg

 

Новата разработка е предвидена за електрически автомобили от семейството Neue Klasse, а първият модел ще бъде седанът BMW Серия 3. Неговият запас от мощност ще бъде за изминаването на около 700 км. Иновативните батерии са удебелени и с диаметър 46 мм (най-новите батерии Tesla 4680 са със същия размер).

И още нещо много важно – тези батерии са с 50% по-евтини от съществуващите, а и автомобилите с такива батерии ще имат 30% по-голям пробег, твърдят от компанията. Наред с други промени, с Neue Klasse ще се въведе и 800-волтова електрическа система, допълнително оптимизирайки захранването на DC станции за бързо зареждане. Електрическите автомобили от Neue Klasse ще могат да издържат на токове до 500 ампера, което ще намали времето за зареждане с около 30%.

 

837ee9d36fbf9be6cecfe541f4751596.jpg

 

Баварският производител ще промени фундаментално формата на клетките и химическия състав, преминавайки към кръгли клетки в две височини, проектирани специално за използване в превозни средства, базирани на архитектурата Neue Klasse.

Тези нови кръгли клетки ще заменят призмените, използвани в момента от BMW. Различните височини позволява да се използват в автомобили от различни класове и размери. В новите има повече никел и силиций и по-малко кобалт. Увеличеното съдържанието на силиций ще доведе до повишаване на обемната енергийна плътност с повече от 20%.

 

2a417362c3f498739cf8562cb39e9e286956ad3b.jpg

 

Батериите ще се произвеждат в големи нови заводи в Европа и Китай. Партньори на BMW ще бъдат САТL и EVE Energy. В Северноамериканската зона за свободна търговия се планират други два завода, но не се знае кой ще ги построи.

Компанията твърди още, че производствените разходи ще бъдат два пъти по-ниски, а тъй като клетките ще съдържат някои рециклирани материали, техният въглероден отпечатък ще бъде намален с 60 процента. Рециклирането на суровини в затворен цикъл ще помогне за допълнително намаляване на вредните емисии. Схема, която в момента се прилага от BMW в Китай.

 

bmw-3er-limousine.jpg

 

В терминологията на BMW, Neue Klasse се отнася за отделно семейство модели, което ще се появи през 2025 г. и ще включва както конвенционални електрически автомобили, така и такива на водородни горивни клетки. На първия етап сглобяването на автомобили Neue Klasse ще бъде организирано в унгарския завод на BMW, а след това ще бъдат поставени на конвейера на най-стария завод на марката в Мюнхен.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какъв древен рим бе всичко тръгва от месопотамия и блиКият изток Русия не е ли в Европя между другото а и доколко европа е отделена от азия е спорно
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Propov ( преди 1 година )
    Европа е мозъчният тръст на целия свят. Малка е, но всички се съобразяват с нея. Неуките ревът и се страхуват от Русия, САЩ и Китай. Но всъщност прогреса винаги се е движил от Европа. Още от древен Рим та досега. САЩ купуват и наемат, Китай предимно крадат и копират, Русия... пият и псуват, но без Европа да сме още в каменната ера.
  • #4
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    А щом и размер с 46 мм диаметър и твърдите батерии са голям напредък то сигурно ако могат да се комбинират ефекта ще е съвсем революционен за цената
  • #3
    6 rate up comment 6 rate down comment
    VAYK ( преди 1 година )
    Точно така е ,всичко е в бъдеще време за европейците! В настоящето до края на годината тази батерия ще е в модел Y( американските вече са оборудвани)! BYD октомври пускат и трите си модела за европейския пазар с плоски батерии с повишена пожароустойчивост а NIO ET7 с твърдотелна 150kw батерия!
  • #2
    11 rate up comment 11 rate down comment
    mariovial ( преди 1 година )
    Ще бъдат, ще се появи, ще помогне, ще промени, ще се произвеждат, ще бъде организирано, ще бъдат поставени, и ще включва, ще бъде - а пък то даже ,, не се знае кой ще ги построи " заводите!!! Само пушилка, извинявам се / реклама и глупа ви хвалби /.
  • #1
    4 rate up comment 18 rate down comment
    Нищо ново няма ( преди 1 година )
    Китайски баклюци