IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ford е осъден да плати $1,7 млрд. обезщетение за катастрофа

Делото е за инцидент с двама загинали през 2014 година

Американският автомобилен гигант Ford беше осъден да плати огромно обезщетение от 1,7 милиарда долара от съдебни заседатели в Джорджия за катастрофа преди 8 години, съобщи The Wall Street Journal.


ford-ordered-to-pay-massive-17-billion.jpeg
 

През април 2014 г. Мелвин и Вонсил Хил от Джорджия губят живота си, след като при шофиране от фермата си предната дясна гума на автомобила им се пука и пикапът се преобръща. След това децата на двойката - Ким и Адам Хил, заведоха дело срещу Ford, твърдейки чрез адвокатите си, че покривите на тези автомобили са „опасно дефектни“.

Адвокатите на ищците представиха доказателства за 83 подобни инцидента с преобръщане на пикапи Ford със смачкани покриви от 1999-2016 г., което води до сериозни наранявания и дори загуба на живот. Обвиненията са, че „Ford и неговите инженери са действали умишлено и безразсъдно, със съзнателно безразличие към безопасността на хората, които се возят в колите си, когато са направили тези решения относно здравината на покрива."

В допълнение бяха посочиха доказателства, които според адвокатите показват, че покривът на тези камиони се е провалил при вътрешните тестове на компанията и също така, че инженерите на Ford са разработили по-здрав покрив за пикапите Super Duty през 2004 г., но не е бил използван в машини, продавани на клиенти до 2017 г.

Разбира се, компанията Ford ще обжалва присъдата, твърдейки, че липсват доказателства срещу техните модели от първо поколение Ford Super Duty (1999-2007), които са били на пазара общо около 17 години и от тях са продадени 5,2 милиона бройки.

 

ford-ordered-to-pay-massive-17-billion-1.jpg

 

„Въпреки че съчувстваме на семейство Хил, ние не вярваме, че присъдата е подкрепена от доказателства и планираме да обжалваме“, казаха от автомобилния производител.

От Ford твърдят, че гумата е имала неправилна товароподемност, което е довело до спукването и катастрофата. Освен това защитата твърди, че след като гумата е гръмнала, шофьорът е управлявал неправилно автомобила, което го е накарало да напусне пътното платно под „опасен ъгъл“. Жертвите също така неправилно са използвали предпазните си колани.

Журито приписва 70% от вината на Ford, останалите 30% на Pep Boys-Manny Moe & Jack, дистрибутор на гуми, за който адвокатите на ищците казват, че погрешка е монтирал неправилен размер на пикапа.

Присъдата от 1,7 милиарда долара се смята за една от най-големите в историята на щата Джорджия и е необичайно голяма за съдебно дело, свързано с произшествие, включващо автомобилен производител. Обикновено щетите в този тип дела възлизат на милиони долари и много от тях се уреждат извън съда. Често големите обезщетения по-късно се намаляват от съдиите.

 

 

0 от 500