IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как да определите дали колата ви ще поскъпне?

Вижте кои параметри увеличават стойността на един автомобил

Автомобилите никога не са били възприемани като надежден начин за инвестиране. Експертите препоръчват да се влагат пари в недвижими имоти или ценни книжа. Напоследък обаче има много примери за успешни инвестиции в превозни средства които са се изплатили за повече от десетилетия.


инвестиция


Покупката на недвижими имоти стана непостижимо скъпа, а пазарът на акции и криптовалути редовно поднася изненади. Затова и мнозина все повече започват да проявяват интерес към закупуването на кола като начин за спестяване и увеличаване на парите. Както и на фондовия пазар, трудно е да се предвиди каква ще е стойността на една кола след 10 до 20 години, но има редица параметри, които увеличават шансовете за успех.

Исторически смисъл

Колекционерска стойност могат да имат не само луксозни и мощни спортни автомобили. Случва се определен модел да поскъпне заради важността си в историята на автомобилната индустрия. Например, това може да е „пътническа“ версия на състезателна кола, създадена за хомологация. Цената се влияе както от ограниченото издание, така и от спортното родословие.

Друг вариант са автомобили, които са били последните по рода си. Например BMW M3 (E46) беше последният М-модел, който разполагаше с редови 6-цилиндров двигател с атмосферно пълнене. След това всички спортни модели на баварците получиха турбомотори. Затова и много хора, запалени по автомобилите, все още търсят E46, като искат за да се насладят на уникалните усещания, предоставяни от атмосферния мотор.


инвестиция


В дните на сегашната експанзия на електрическите автомобили такъв рядък модел може да бъде всеки автомобил с мощен двигател с вътрешно горене. Добавете към това ръчна скоростна кутия и имате потенциална колекционерска стойност в ръцете си.

Тираж

Скъпите лимитирани спортни автомобили далеч не са най-добрата инвестиция. Такива коли обикновено не се купуват с последните пари, те стоят в гаражите дълго време и дори след 10-15 години са в отлично състояние и имат малък пробег. Цените им обаче рядко се повишават. От друга страна, сериен автомобил, който не е бил популярен по време на жизнения си цикъл си и е спрян от производство, може да се превърне в истинска рядкост след 10 години.


инвестиция


Нещо подобно се случи с Toyota FJ Cruiser. Този SUV е пуснат през 2006 г., като получава много противоречиви отзиви и е свален от поточната линия през 2014 г. Въпреки това, няколко години след това, моделът изведнъж стана желан, до голяма степен благодарение на уникалния си дизайн в естетиката на SUV от 2000-те.

Хората, които купиха FJ Cruiser, докато той беше на пазара, го използваха по предназначение - за чести пътувания извън пътя. Никой не си купува SUV, за да го постави в гаража с надеждата, че един ден ще струва много пари. Затова в днешно време намирането на копие с малък пробег и в добро състояние е истински успех. Подобни коли са много скъпи.

Знанието е сила


инвестиция


Популярният американски водещ и известен колекционер на автомобили Джей Лено веднъж каза: „Ако сте достатъчно добре запознат с колите и харесвате нещо, има вероятност други хора, които също достатъчно осведомени, да го харесат по същите причини като вас.“ Колкото повече разбирате от автомобили и се осведомявате редовно за случващото се в индустрията и на пазара, толкова по-лесно ще ви бъде да вземате информирани решения. Автомобили, които имат нещо специално в конструкцията, дизайна или историята, могат да се считат за достойна инвестиция.


0 от 500
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хенри Форд го е казал: "Мисленето е най-тежката работа и това вероятно но е причината толкова малко хора да я вършат".
  • #1
    2 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Нищо не поскъпва, просто парите не струват (или по-точно еврото което тепърва ще се срива) и интересно как хората явно ги устройва това и не се противят.