IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Някои коли поскъпват с времето, но рискът с покупката им не е оправдан

Защо не трябва да инвестирате в превозно средство, което не харесвате

Автомобилните ентусиасти са сложна и доста голяма група от световното население, но те се различават значително по своите разбирания за колите от още по-голямата група хора, използващи превозните средства за предвижване между две точки.  А основният проблем на автомобилните производители е да угоди и на двете групи.


инвестиция


Най-трудната задача е да се пусне автомобил, който прави въпросните ентусиасти щастливи и който в същото време да се продава добре. Такъв все още не е измислен. Когато се появи някоя впечатляваща кола, то тя е или е твърде скъпа, или е критикувана от ентусиастите като неадекватна и лишена от смисъл. С течение на годините обаче много от тези коли, независимо от кого са критикувани, започват да стават по-ценни.

Както може би знаете, пазарът на автомобили се развихри през последните две години, но нещата вече бяха извън класациите с някои модели, които са търсени от ентусиасти. Например, просто опитайте да получите E30 в добра форма и на разумна цена. Не, не M3 , обикновено BMW E30. Ако успеете да намерите такъв екземпляр, пренесете предизвикателството си на следващото ниво и потърсете Nissan Skyline без модификации.


инвестиция


Доста трудно е и да се намерят т.нар. хотхечове от началото на 90-те на приемливи цени. Коли като Peugeot 106, Citroën Saxo и много други превозни средства, които имаха рали версии ( специално хомологирани за движение по обществени пътища) в крайна сметка станаха рядкост, въпреки че бяха игнорирани от години. Същото може да се каже и за определени поколения на Honda Civic, да не говорим за CRX или Del Sol, въпреки че нямат значителни (или каквито и да е, в този смисъл) корени в моторните спортове.

Днес всеки от споменатите по-горе модели държи цената си, сякаш е направен от злато, а не от стомана, която просто ръждясва. Това са само част от превозните средства, които са станали трудни или почти невъзможни за придобиване на достъпна цена.

Но въпросът тук е друг: Има ли начини да се предскаже кои автомобили ще поскъпнат? Ясно е, че след двадесет до тридесет години, някои от превозните средства, които много автомобилни ентусиасти смятат за безинтересни днес, ще станат ценни и търсени по една или друга причина.


инвестиция


Само си представете първото поколение Toyota GT86 , както и неговите братя и сестри Subaru и Scion. Въпреки че са критикувани в интернет от различни хора, които вероятно не могат да си позволят такъв така или иначе, техните стойности при препродажба не намаляват толкова бързо, колкото бяха първоначалните очаквания, а недостигът ще накара оцелелите екземпляри да сменят собствениците, при това на забележителни цени.

Има и друга посока, която относно колите, които ще поскъпнат, и това са  филмовите коли . Тази категория е малко по-сложна, тъй като някои от тях никога не стават популярни, въпреки многото екранно време, докато други се появяват за кратко, но стават хит веднага.

Въпреки че няма начин да се предвиди кои от превозните средства, показани във филми и телевизионни предавания днес или утре, ще се превърнат в култова класика, относителната популярност на Pontiac Aztek след "Breaking Bad" доказа, че дори превозно средство, което се смяташе за грозно навремето, десет години след като спре да се произвежда и дори повече от това, може да се превърне в нещо, което се търси от доста от така наречените ентусиасти.


инвестиция


Ако имате нужда от още няколко примера за феномена, просто помислете за DMC DeLorean. Щеше да е просто далечен спомен за всеки, ако не участваше в лентата „Завръщане в бъдещето “. Същото може да се каже и за Pontiac Firebird от трето поколение , който участва в "Knight Rider". Любопитното е, че правилото не важи за всяко превозно средство, показано във филм, както може да се види с Mitsubishi Eclipse от първия филм "Бързи и яростни".

Имайте предвид, че нещото „кола от филм“ работи само ако филмът или телевизионното шоу е достатъчно популярен, за да се излъчва по целия свят за дълго време, и само ако производителят не се опита да „прокара“ превозното средство през специално издание, като тези пет модела.

След този анализ, можем да ви посъветваме, че преди да отидете и да купите кола, която смятате за страхотна, след като сте я гледали във филм, спрете, направете крачка назад и не забравяйте, че я купувате за себе си, само ако ви харесва, и частта със стойността или инвестицията трябва да бъде нещо като бонус, а не причина за покупката. 

С други думи, не инвестирайте в превозно средство, което не харесвате, тъй като пазарът е твърде непредсказуем, за да си гарантирате, че въпросната кола ще поскъпне достатъчно бързо, за да спечелите.


0 от 500