IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bentley представи най-мощния модел в историята си

С Mulliner Batur компанията се прощава с W12 двигателя

Британският производител Bentley постепенно се превръща в електрическа бранд, но все още не се е отказал напълно от двигателя с вътрешно горене. Компанията показа най-мощния автомобил в историята си - Bentley Mulliner Batur, който представлява голямо купе Grand Touring, оборудвано с модернизирана версия на познатия на 6,0-литров туин-турбо W12.


Bentley Mulliner Batur


Това ще бъде последният модел на марката с този мотор, който обаче явно все още има какво да предложи. Инженерите на Bentley са го оборудвалия с нов всмукателен клапан, модернизирани турбокомпресори, силни междинни охладители, както и с титаниева изпускателна система, която се предлага в комплект с 3D-елементи.

Благодарение на всички тези промени, двигателят произвежда повече от 740 к.с. и 1000 Нм въртящ момент. Това е повече с 81 к.с. и 100 Нм повече Continental GT Speed, което може да ускори от 0 до 100 км/ч за 3,6 секунди и да развие максимална скорост от 335 км/ч. От Bentley не разкриват точните спецификации на Batur, като се съобщава единствено, че двигателят е свързан с 8-степенна трансмисия с двоен съединител.


Bentley Mulliner Batur


Моделът също е оборудван със задвижване на четири колела, управление на въртящия момент и електронен диференциал с ограничено приплъзване. Batur разполага още с адаптивно въздушно окачване и електрическа активна система за контрол на преобръщането, която може да осигури до 1300 Нм само за 0,3 секунди.

Освен че е най-мощното Bentley в историята, Batur се отличава с модернизиран дизайн, който показва стила на бъдещите електромобили на компанията. Автомобилният производител отбеляза, че колата е оборудвана с актуализирана решетка, която е по-ниска и по-изправена за силен и уверен външен вид. Моделът има и „безкраен преден капак“, както и минималистични фарове, които се описват като еволюция на тези, използвани при Bacalar.


Bentley Mulliner Batur


Други забележителни акценти включват спойлер с електрическо разгъване и 22-цолови джанти, които са уникални за модела. Купувачите ще намерят също преден сплитер, аеродинамични странични прагове и заден дифузьор, който може да бъде изработен от въглеродни или естествени композитни влакна.

Производството на автомобила ще бъде ограничено до 18 бройки, като базовата цена на всяка от тях е 1,94 млн евро. Всяка машина ще бъде проектирана заедно с нейния собственик, който сам ще може да определи цвета и покритието на почти всяка повърхност на Batur. Купувачите могат също така да избират между светло, тъмно, сатенено, гланцово или титаниево външно покритие.


Още снимки на най-мощното Bentley в историята - вижте в галерията:


Друг вариант е градуирана контрастна цветна решетка. Интериорът е много персонализиран, както и клиентите могат да поръчат всичко от композитни фурнири от естествени влакна до по-традиционни дървени облицовки. Ако това не е достатъчно специално, някои варианти са налични в 3D отпечатано 18-каратово злато. След като клиентите създадат своя идеален автомобил, той ще бъде изработен ръчно в продължение на няколко месеца от Mulliner. Ако всичко върви по план, първите доставки трябва да бъдат факт в средата на 2023 г.

0 от 500