IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новите фарове на Ford прожектират знаци на пътя

Светлините са свързани с информационно-развлекателната система (ВИДЕО)

Американската компания Ford представи фарове, които ще работят за повече сигурност при движението с проектиране на предупредителни символи върху пътя точно пред колата. Целта е водачът да получи помощ при шофиране през нощта, което както се знае, много често носи рискове поради различни причини – умора, лоша видимост, недобра маркировка...

 

5585a8415e5d89f7e965b55fdd9ad70d00ca88fa

 

Технологията е свързана с навигационната и информационно развлекателната система на автомобила и може да даде информация за проблеми (или промени) на пътната настилка, остър завой, ограничение на скоростта, както и за времето (дъжд, сняг, мъгла).

Интелигентните фарове с висока разделителна способност ще предупреждават водача за завои, спускания или изкачвания с пиктограми. С помощта на оптика ще информира за променящи се метеорологични условия или инциденти, а също така системата ще начертае траектория за безопасно заобикаляне, например на велосипедист, и ще проектира гранични линии, които са по-лесни за навигация. Да речем, когато паркирате голям SUV.



Това става така че, шофьорът не отклонява вниманието си от пътя. И още нещо – предупрежденията във вид на „рисунка“ ще се виждат и от останалите участници в движението, което е полезно най-вече за пешеходците. Защото въпросните фарове ще могат да обозначат „зебра“, ако маркировката на наличната пътека е слабо различима.

Технологията не е нещо ново в индустрията, вече е прилагана в автомобили Mercedes-Benz S-Class и Range Rover Sport. При Mercedes всичко работи почти по същия начин. В зависимост от това кои асистиращи системи са активирани, фаровете могат да предупреждават на пътя за ограничения на скоростта, мъртва зона, пътни работи, разстояние до превозното средство отпред или местоположението на пешеходец.

 

 

0 от 500