IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какъв е действителният срок на годност на автомобилен пожарогасител?

Устройство, което не работи, може да доведе до пълна загуба на кола или нечий живот

Много шофьори придобиват автомобилен комплект за първа помощ и пожарогасител само за да преминат технически преглед. И след това ги носят със себе си, без да ги сменят с нови. Това обаче е фундаментално погрешно. Един и същи пожарогасител може да издържи целия живот на вашия автомобил и да не ви е необходим. Въпреки това, на пътя може да се случи инцидент, при който изправен пожарогасител ще ви е от голяма полза. А пожарогасител, който не работи, ще доведе до пълна загуба на кола или нечий живот. Какъв е срокът на годност на автомобилния пожарогасител, ви разказваме сега.


пожарогасител


Срокът на годност на пожарогасител е равен по важност на комплекта за първа помощ. Изискванията към автомобилните пожарогасители се определят от ЗДП. Според тези документи един пожарогасител за автомобил трябва да тежи най-малко 2 кг и да има обем най-малко 2 литра.

При товарния транспорт нормите са по-високи - 5 кг, 5 литра. В същото време всеки пожарогасител трябва да съдържа активно вещество, което ефективно се бори с пожара и разпространението на огъня. По правило пожарогасителите са прахови или с въглероден диоксид. Има и аерозолни, но по-често шофьорите притежават един от първите два със себе си.

Трябва да знаете, че праховите пожарогасители са допълнително разделени на няколко вида . Те се разделят според видовете създадено налягане, поради което праховата смес излиза: „изпомпване“, с цилиндър с високо налягане и пожарогасители, които генерират газ. Пяната от такива създава мощен слой върху източника на запалване, който не позволява преминаването на кислород, който е необходим за поддържане на горенето. И те имат един минус - филмът от пяна е много труден за измиване.

Пожарогасителите с въглероден диоксид работят по различен начин. Те изпускат струя въглероден диоксид над пламъка, предотвратявайки голенето. Гасенето не е много ефективно, освен това има особености при използване - неправилното боравене може да доведе до отравяне с газ и дори изгаряния. В същото време, независимо от вида на пожарогасителя, всички те имат определен срок на годност, който трябва да се следи.


пожар


Страшно е да си представим ситуация, когато един шофьор тича с пожарогасител, за да спаси друг от пожар, и когато той активира своя пожарогасител , се оказва, че той не работи. А понякога в такива ситуации всяка секунда е ценна. Ето защо трябва да знаете точно срока на годност на пожарогасителя, който носите в багажното си отделение.

Ресурсът на пожарогасителя обаче е доста висок. Ако се ръководите от регулаторната рамка, тогава срокът на годност на праховия пожарогасител е 10 години за цилиндъра и 5 години за неговото съдържание. По принцип цилиндрите могат да се зареждат през целия им експлоатационен живот. Но след изтичането му, пожарогасителят трябва да се смени с нов.

Газовите пожарогасители служат по-дълго - 15 години. Но това е при условие, че такъв асистент премине годишен тест. Освен това трябва да се зарежда на всеки пет години. Аерозолният тип пожарогасител издържа толкова дълго, колкото праховият тип. Не изисква презареждане, но също е добре да се проверява.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Спас ( преди 1 година )
    В Германия не е задължително да носиш пожарогасител!!! Направете си сметката, ние ли сме по- умни или...... по алчни за глоби?! Абсолютно нищо не помага при пожар!! По лесно се гаси с мокро одеало!! Всичко е за пари!!! Дори и аптечката в ръцете на обикновен човек не върши работа!! Ако пипнеш пострадал ще сгрешиш в 95% от случаите!!!
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    #3 ползвай еднодневки, проверявай ги на 2 та ако искаш на 10 години и да видим като се запалиш какво ще стане. Един нормален пожарогасител е 20-30лв. а проверката е 10-15.Да видим колко години поддръжка на пожарогасителят ти струва колата.Сигурен съм, че колата ти е над 1500лв. и ако поддържаш 100години един пожарогасител ще излезе в пъти по-евтино от колкото да ти изгори колата та дори може и ти заедно с нея... НЕ ПЕСТЕТЕ от това...#4 айде да потопиш електричка във вода да видим какво ще стан ...
  • #5
    1 rate up comment 1 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    Става и със самосвал пясък. Според колко кинти от еврофондове кмета ви е отклонил.
  • #4
    3 rate up comment 3 rate down comment
    PLAID ( преди 1 година )
    #1 Вместо да стоят 5 човека да пръскат като на лунапарк и 40 сеирджии острани, легенът на пожарната се отваря и с кран тип паяк потапят колата вътре и много тихо, много елегантно и много културно, без пушеци като в Кербала, циркът приключва. Ще се научите. Едно по едно...
  • #3
    3 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кажете някаква марка за качествени пожарогасители, нещо да си го зареждам на 2 години. Сега ползвам от ония пластмасовите еднодневки.
  • #2
    8 rate up comment 0 rate down comment
    129 ( преди 1 година )
    Аз досега запалила се кола някой да успее да я изгаси с наличния пожарогасител не съм виждал. Само поддържа горенето, докато свърши пожарогасителя, следва изкарване на най-необходимото да се спаси и толкова.
  • #1
    15 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Сега с електрическите коли пожарогасителите стават безполезни. Запалили се тая батерия няма гасене! Пожарникарите дори с големите маркучи не могат да ги угасят.