IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко печелят служителите на Mercedes-Benz?

Системата за възнаграждения в концерна е доста сложна

Базираната в Щутгарт Mercedes-Benz Group AG и нейното дъщерно дружество Mercedes-Benz са сред най-известните производители на автомобили в света. Затова и интересът към тяхната дейност е огромен, а германското издание Bild, позовавайки се на свой източник, разказа колко всъщност печелят служители на компания, която произвежда премиум автомобили с трилъчева звезда на капака.


Mercedes-Benz


Като начало нека си припомним, че Daimler AG напусна DaimlerChrysler AG Group през 2007 г., но историята му е много по-богата, тъй като се връща в далечната 1883 г. и тогавашната компания Benz & Cie, която създава първата кола в света. Самата марката Daimler е известна със своите луксозни подмарки, но през миналата година се бори с няколко проблема, които доведоха до масови съкращения на работни места.

От началото на 2022 г. автомобилният производител официално се нарича Mercedes-Benz Group AG. Неговите модели са символ на германско инженерство и въпреки че групата в момента е в упадък, превозните средства все още са популярни по целия свят. Много хора мечтаят за работа в концерна, като вярват, че заплатите там са „над средните“.

Факт е, че шефът на Mercedes-Benz - Ола Келениус, получава солидно възнаграждение и това не трябва да изненадва никого. Само в Германия в концерна работят 145 000 души, като йерархията е ясно регламентирана. От това разделение до голяма степен зависят заплатите на хората, съобщава Bild.


Mercedes-Benz


На първо място е бордът на директорите, оглавяван от изпълнителния директор Ола Калениус. Всички други ръководни позиции са разделени на различни нива. Така нареченото 1-во ниво включва около 100 мениджъра. Те включват областни лидери (E2), ръководители на отдели (E3) и накрая ръководители на екипи (E4). Шефът на IT-екипа, например, получава около 140 000 евро на година (бруто).

Подобни са заплатите и на останалите мениджъри на това ниво, като те те имат право на служебен автомобил, който се подменя с нов модел на всеки 6 месеца. По правило говорим за машини като G-Class или AMG, но този бонус е само за тези, чиято заплата надхвърля 100 000 евро. А мениджър от разширения Борд на директорите може да очаква приблизително фиксирана заплата от 300 000 евро.

Като цяло, служителите на Mercedes-Benz AG получават заплащане въз основа на условията на колективния договор на профсъюза IG Metall. В същото време заплатата на съответните служители зависи както от сферата на приложение на труда и знанията, така и от професионалните години, прекарани в предприятието (тоест, трудовия стаж). Така например, след обучение, начинаещ специалист може да разчита на заплата от около 3700 евро на месец. Работникът по планиране на производството вече получава месечна заплата от 5800 евро.


Mercedes-Benz


Програмист идва за 60 000 евро годишна заплата, а отговорник по производството може да разчита на около 73 000 евро годишно. Служителите на ниво E получават и 21,5% отстъпка при закупуване на нов Mercedes-Benz, като това се отнася за електрически модели като EQA или EQS. Отделно от това, всички 170 000 работници в концерна, получи през 2020 г. бонус от 1000 евро заради последиците от пандемията на коронавирус и икономическите проблеми.

Година по-рано тогавашният Daimler AG присъди на своите топ-мениджъри 23,1 милиона евро компенсация. Изпълнителният директор Ола Калениус получи 3,5 милиона евро. Въпреки това, подчертава Bild, възнагражденията на ръководителите на групата са само малка част от общите финансови разходи. Колко пари, питате, всъщност им се плащат?

Това, като правило, регулира сложна система от плащания, които зависят от успеха на тяхната дейност и на компанията като цяло. Така на теория Ола Калениус (на снимката долу) може да печели до 12 милиона евро годишно, а останалите членове на борда на директорите - до 7,2 милиона евро. По време на кризата с коронавируса обаче, ръководителите на Mercedes-Benz отказаха част от законната си заплата. Но пък със сигурност ще бъдат компенсирани, тъй като компанията отдавна практикува изплащането на прилични суми за пенсии, като това е нещо свято за Mercedes-Benz. 


Mercedes-Benz


Като цяло, Mercedes-Benz е много щедър към своите служители. Твърди се, че предишният шеф на концерна Дитер Цетше е заработил 42 млн евро, преди да подаде оставка. А това определено е хубав начин за оттегляне.

0 от 500