IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Новият Chevrolet Colorado – само 4 цилиндъра и без турбодизел

Третото поколение на успешния пикап е по-малко функционално от предшественика си

Американският концерн General Motors Corporation представи третото поколение на средноразмерния пикап Chevrolet Colorado, който ще бъде пуснат в продажба през първата половина на 2023 г. Моделът е фокусиран основно върху пазара в Северна Америка, като отново ще се произвежда в завода на корпорацията в Мисури.


Chevrolet Colorado


Със смяната на поколенията Colorado получи много по-агресивен дизайн с голям брой възможности за промени по екстериора и интериора. Пикапът обаче е по-малко функционален, тъй като ще се предлага само с една опция за междуосие (3338 мм) и само с двуредова кабина, докато неговият предшественик имаше две опции за междуосие (3259 и 3569 мм) и можеше да бъде поръчан с по-малка кабина.

Гамата от задвижващи агрегати също е намалена - атмосферните бензинови двигатели (включително V6) и 2,8-литровият турбодизел Duramax с висок въртящ момент вече не се предлагат. Сега всички версии на Colorado ще бъдат оборудвани с 2,7-литров бензинов турбомотор с 4 цилиндъра, който предлага различна мощност в зависимост от версията. Максималната е 240 или 314 к.с., а максималният въртящ момент - 351, 529 или 583 Нм.


Chevrolet Colorado


Скоростна кутия е само 8-степенна хидромеханичен автомат, а задвижване – задно или към четирите колела. Диференциалите между осите могат да бъдат оборудвани с принудително блокиране. Задният мост все още е непрекъснат, на пружини.

Интериорът е направен в духа на най-новите кросоувъри на марката Chevrolet. Вдясно от напълно виртуалния 8-инчов приборен панел, има 11,3-инчов сензорен екран на мултимедийната система, от който могат да се избират режимите на движение. Те са пет - Normal (Стандартен), Tow/Hau (Теглене), Off-Road (Извън пътя), Terrain (Crawling Mode for Rocks), и Baja (Спортен офроуд режим).


Chevrolet Colorado


На мултимедийния екран могат да се показват до 10 изображения от външни камери, включително тези, които са разположени под дъното на пикаха. В задната врата на каросерията е предвидена ниша за съхранение с ширина 1143 мм и дълбочина 101 мм с дренажни отвори за оттичане на вода, а върху вътрешната повърхност са направени поставки за чаши - в хоризонтално положение. Тя може да се използва като работна или трапезна маса, в това положение издържа натоварване до 226 кг.

Оборудването на новия Colorado зависи от версията, като още в началото на продажбите ще се предлагат пет нива - WT (Work Truck, т.е. „работен кон“), LT, Z71, Trail Boss и ZR2. Последните три са позиционирани като спортни офроуд-модели и се различават един от друг по пътния просвет, който варира от 201 до 272 мм. За най-готината и най-мощна версия – ZR2, са предвидени енергоемки амортисьори Multimatic DSSV, защита на праговете и долната част, специални гуми и „нарязани“ брони.


Още снимки на новия Chevrolet Colorado - вижте в галерията:


През първата половина на тази година Chevrolet Colorado стана вторият най-популярен пикап от среден размер в САЩ. От него са продадени 44 190 бройки, което е с 14% повече в сравнение с януари-юни 2021 г. Toyota Tacoma остава неизменен лидер в този сегмент (108 648 продадени бройки, -22%), третото място вече е заето от Nissan Frontier (43 166 единици, +64%), четвъртият е Jeep Gladiator (38 757 единици, -21%) , пети - Ford Ranger (33 840 единици, -42%).


0 от 500