IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla стигна до подножието на Еверест

Model X и Model Y успяха да се изкачат на височина от 5200 метра (ВИДЕО)

YouTube-каналът на Tesla Greater China публикува любопитно видео, в което е показан процеса на „изкачване“ на връх Еверест. В ролята на катерачите за електрическите Tesla Model X и Model Y, които достигнаха до подножието на най-високата точка на планетата.


Tesla - Еверест


Пътуването с дължина 5500 км отне повече от 5 дни на двама китайски шофьори, които в крайна сметка успяха да достигнат до базовия лагер, от който алпинистите атакуват Еверест. Той е на височина 5200 метра, като до него за първи път успяват да се доберат електрически превозни средства.

Участниците в експедицията съобщават, че двата електромобила са получили „някои“ модификации, но не се посочва какви. По време на пътуването двете коли са използвали мрежата за зареждане Tesla Supercharger, която им е позволило да поддържат запас от батерии по време на пътуването. Електромобилите са били оборудвани с вериги за по-добро сцепление на заледения път. Освен това, на няколко пъти шофьорите са били принудени да нощуват в колите с включен климатроник, което значително разрежда батериите.



В крайна сметка машините са достигнали до базовия лагер на алпинистите на височина 5200 метра. Така Model X и Model Y стават първите електрически автомобили на американската марка, които са се изкачили на подобна височина.

През 2020 г. Hyundai Kona влезе в Книгата на рекордите на Гинес за подобно „изкачване“. Тогава електрическият кросоувър покори височина от 5731 метра в Тибет. През май тази година Volkswagen ID.4 GTX се изкачи на 5816 метра, за да достигне върха на вулкана Утурунчи в Боливия и така постави нов рекорд за електромобил, достигнал най-голяма надморска височина.


0 от 500
  • #1
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Ами, не са двама китаеца, а цял екип. Включващ бус-мобилна работилница и пикап с дизелов електрогенератор. Както и да е, на Мъск нещата с Тесла започват да губят темпо и трябва реклама!.....