IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво още крие тайният гараж на BMW M?

Сред съкровищата има M5 кабриолет, Z3 с V12 и уникално M8 (ВИДЕО)

Германският производител BMW публикува ново видео от своя музей в Мюнхен, където е организирана специална изложба по случай 50-годишнината на подразделението BMW M.



Типично за марката, видеото показва някои интересни прототипи от „тайния гараж“ на компанията, включително произведено в една бройка M5 кабриолет, Z3 с V12 двигател и уникално M8 с мотор от състезателна кола от сериите „Льо Ман“.

Както е известно, нито едно от тези три превозни средства не получава одобрение за серийно производство, но инженерите на BMW са построили напълно функционални прототипи и са ги запазили в идеално състояние.


BMW M5 cabrio


Първият от тях - BMW M5 Convertible, е вариант с две врати и мек покрив на M5 (E34) от 90-те години. Това поколение на модела се предлага само като седан с 4 врати и комби с 5 врати, така че превръщането му кабриолет не е лесна работа.

Автомобилът предлага 4 места с персонализирани седалки с интегрирани предпазни колани, голям багажник с място за прибиращия се покрив и няколко поръчкови панели на каросерията. Задвижването не е променяно и то се осъществява от 3,8-литровия редови двигател с 6 цилиндъра от стандартното M5.


BMW Z3


Следващият забележителен прототип изглежда като обикновен Z3 M Roadster, но крие нещо наистина специално под предния капак. Инженерите на BMW са взели 5,4-литров V12 от модела 8-Series и са го напъхали в роудстъра със задно задвижване. Прототипът е създаден през 1999 г., като на няколко пъти е показван на различни изложби.

Изложбата включва и прототип M8, който показва какво би могло да се случи, ако BMW реши да предложи пълноценен M-вариант на 8-Series. Боядисаният в червено автомобил е с уникален бодикит, а под капака му се крие преработен 6,0-литров V12 със смазване със сух картер, който се използва от състезателен болид от „Льо Ман“.


BMW M8


Видеото също така дава кратък поглед към други машини от изложението, включително великолепен състезателен автомобил BMW 3.0 CSL и първата 5-Series с емблема M.


0 от 500