IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци изпревариха Tesla и са №1 по продажби в света

За първите 6 месеца на година BYD е реализирала над 641 000 електромобила на пазара

Китайската компания BYD е продала повече от 641 000 електрически превозни средства през първите шест месеца на тази година, изпреварвайки Tesla по този показател, съобщават медиите в страната.


BYD


Само за година продажбите на BYD са се увеличили с 315% и така китайският концерн става световен лидер в продажбата на електромобили. Той оставя зад себе си американската Tesla, чийто резултат за шест месеца е 564 000 продажби.

Самата BYD обяви, че от март е прекратила производството на автомобили с бензинови двигатели. От компанията са категорични, че в бъдеще техният автомобилен бизнес ще се фокусира върху изцяло чисти електрически превозни средства и плъг-ин хибридни автомобили.

В същото време обаче концернът ще продължи да предоставя на клиентите, които вече притежават автомобили с бензинов двигател, подобрено обслужване и следпродажбена гаранция, както и доставка на резервни части през целия жизнен цикъл на превозните средства.

Едновременно с това BYD обмислят и сериозно разширяване на производството, като са един от кандидатите да правят автомобили под възродената марка „Москвич“ в бившия завод на Renault в Москва. Другите два варианта, които руснаците разглеждат, са също китайски - компаниите JAC и FAW.


0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Факт е, че повечето от продажбите са на дребни автомобилчета с малки батерии и невпечатляващи технологии. Но се развиват. Пускат все по-големи модели и интересни технологии като блейд-батерите. Освен това са едни от лидерите при желязо-фосфатните батерии.
  • #4
    11 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Само че 100 годишните продават по 10 милиона коли и на горе, дори и в пандемията. Относно Тесла, все повече ще изостава и скоро ще изпадне от челната 20тица, защото освен китайските щайги ще я задминат и всички 100 годишни.
  • #3
    19 rate up comment 5 rate down comment
    до 2 ( преди 1 година )
    Напротив доста впечатляващо си е! Само че ти го казват завоалирано.На практика това е конглокент на Теслата но на половин цена.Не си ги чувал защото не ги пускат в Европа.А не ги пускат - щото ще избият другите европейски марки.Затова е цялата дандания.Новото в случая при китайците освен цената и технологиите е че са започнали да осигуряват гаранционно и след гаранционно обслужване.И при това доста сериозно.Де факто - те са номер 1 вече
  • #2
    7 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Честно казано нищо впечатляващо. Вероятно става въпрос само за продажби на вътрешния пазар, защото нито съм чувал за тая марка извън автомобилните медии, нито съм виждал на живо или в продажба втора ръка в някоя автоборса. Така че при пазар от 1,5 милиарда потребители да хванеш 500К клиенти не е кой знае какво постижение. Вероятно и цената е доста ниска, така че не виждам логика в сравнението с Тесла, все едно Форд да се похвали с повече продажби от Мерцедес.
  • #1
    19 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Ами честито на 100-годишните автопроизводители и особено на Toyota. Повярваха си, че са незаменими и лобираха против електромобилите, като отказваха да ги произвеждат, защото от тях се печели по-малко, а и след продажбата им не може да се печели толкова от обслужване. Сега китайците и Тесла ще са пазарни лидери, а останалите няма да има откъде да си вземат батерии и материали за тяхното производство през следващите години, дори да искат да произвеждат собствени батерии и електромобили.