IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Експерти посочиха типичната катастрофа по вина на възрастен шофьор

Нова технология ще помага на водачите на преклонна възраст при завой наляво

С увеличение на възрастта зрението на хората, времето за реакция и когнитивните функции се влошават. Съответно, това увеличава и проблемите на по-старите шофьори, докато са зад волана на своите автомобили.


технологии


Анализ на Американският застрахователен институт за пътна безопасност (IIHS) е анализирал катастрофи с участието на шофьори на възраст от 70 до 80 години през периода 2016-2019 г., като това се е наложило заради бързото нарастване на броя на тези водачи. Оказва се, че хората на възраст между 70 и 80 години по-често попадат в определени видове катастрофи на пътя, в които получават по-тежки травми или загиват по-често от младите хора.

Най-честата катастрофа по вина на възрастен шофьор е при завой наляво, като на нея се падат 32% от общите случаи във възрастовата група 70-80 години. Всички тези инциденти имат тежки последствията, като 33% от водачите загиват, а 38% получават сериозни наранявания.


технологии


За сравнение, при шофьорите на средна възраст катастрофите по време на завой наляво са едва 20% от общия брой. За да помогне за решаването на този проблем, може да бъде нов електронен асистент - асистиращата система при завиване наляво, която обаче все още не е получила широко разпространение.

Системата използва камера и други сензори за разпознаване на приближаващи превозни средства и се активира, когато водачът включи левия мигач. Звуков сигнал предупреждава за опасност, ако софтуерът прецени, че има такава и може дори да изключи двигателя, за да избегне евентуален сблъсък.


технологии


Създателите на системата вече работят и върху нейна подобрени версия, при която автомобилите ще могат да обменят информация помежду си. Тогава автомобил, подготвящ се да завие наляво, ще може „бъде наясно“ със скоростта и траекторията на насрещно превозно средство, дори ако завой на пътя, наклон или препятствие затрудняват виждането му.


0 от 500
  • #3
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Йонко Евреина ( преди 1 година )
    Абсолютно неадекватна статия! Първо, тези възрастни, които не са добре се отказват от шофирането: дядо ми на 73, баща ми - на 78. Дотогава нямаха санкции, като възрастни. Баща ми имаше акт за катастрофа(без големи щети), когато беше на 45 г и два за превишена скорост на около 50г.
  • #2
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви по същата логика да попитамзащо глупави хора, като теб трябва да ползват интернет и да им четем неадекватните въпроси? Ще ти кажа, че познавам възрастни хора, които са много по-адекватни на пътя отколкото много други млади. Карат доста по-безопасно и не избиват комплекси да се доказват с високи скорости.
  • #1
    12 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1-ви, един ден, ако достигнеш тази възраст, ще разбереш. А до тогава си тема за размисъл - защо трябва да има водачи на 17-22?