IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Hyundai пенсионира цяло семейство модели

Производството на оригиналния Ioniq спира през юли

През 2016 г. Hyundai представи семейството на електрифицирани лифтбекове Ioniq, което включва конвенционален хибрид, plug-in хибрид и електрическо превозно средство. През 2019 г. цялото семейство беше актуализирано, а година по-късно Hyundai отдели Ioniq в отделна марка, под която ще се произвеждат само електрически автомобили. Сега компанията обяви, че се отказва от оригиналния модел.


Hyundai Ioniq


Оригиналният хибрид Ioniq беше създаден като конкурент на Toyota Prius и в Европа той се справи отлично с тази си задача. През последните 5 години от модела на Стария континент бяха продадени 135 000 бройки, докато резултатът на Prius беше 41 000. В САЩ, разбира се, резултатът беше обратен.

Хибридният Ioniq беше оборудван с 1,6-литров бензинов двигател ICE, който работи по цикъла на Аткинсън, и електрически мотор с мощност 44 к.с.. Последният се захранваше от батерия с капацитет 1,56 кВт/ч. Plug-in хибридът получи електромотор с 61 к.с. и батерия с капацитет 8,9 кВт/ч, докато изцяло електрическият вариант получи електрически двигател със 136 к.с. и батерия с капацитет 38,3 кВт/ч, достатъчни за пробег от 294 км.

От Hyundai обявиха, че вече не приемат поръчки за лифтбека, като последната бройка от него ще слезе от конвейера на завода в Улсан (Южна Корея) през юли. Моделът няма да получи директен наследник, но името Ioniq ще бъде дадено на подмарка електрически превозни средства.

Снимка: Hyundai

0 от 500
  • #6
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Dovolen ( преди 1 година )
    От 2018 до 2021 карах първия ioniq ,сега карам новия модел и двата са хибриди,мога да кажа че са перфектни.
  • #5
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Не, че нещо, но по официални данни за 2020 г са продадени 200 000 Приуса в Европа, а вие пишете, че за 5 год са продали 41 000. Доста фрапираща разлика. Да не сте истървали ена нула? Другото е, че щели да спират Йоник, т.е. цялото семейство, а то изобщо не е така. Поредните лъжи и манипулации в трагичния ви сайт. Жалки сте!
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Петре, пак си написал небивалици. Хюндай спират само първия модел на Йоник, оригиналния хечбек, а не цялото семейство. Йоник 6 трябва да се появи до края на годината.
  • #3
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вие пък сте много компетентни...Аз лично имам такъв автомобил, вече 3 години и мога само да кажа че е перфектен и като качества и като визия. Приусана Тойота е отвратителен и на визия и на качества.
  • #2
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хахаха най-голямата лъжа е че са продали 41 000 бр. Приус за 5 г. в Европа. Я проверете това да не е за 1 г. Дори за 1 год. не е. Повече продават. Само в Германия такситата са над 10 000. То бива, бива лъжи, ама вашето надхвърля всички граници.
  • #1
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма батерии и предпочитат да използват наличните за производство на скъпи електрически където печалбата е по висока