IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да правим, ако върху колата ни са полепнали люспи от тополите

В опитите са да решат даден проблем шофьорите често създават други

Един от пролетно-летните проблеми на автомобилистите е т.нар. цъвтеж на дърветата. Така например, ако небрежно оставите колата си под тополите, които са масови дървета в големите градове у нас, след няколко часа може да не я разпознаете - тя ще бъде изцяло покрита със смолисти люспи, които не могат да се изчистят толкова лесно. Но собствениците на автомобили използват различни методи, някои от които, решавайки един проблем, създават друг. 


цветчета


Някои шофьори махат с ръка за проблема, оставяйки решението му за по-късно. Други пък бързат да се отърват от въпросните люспи и за това използват различни методи, понякога изключително недружелюбни към боята на превозното им средство. 

Манията на собствениците на автомобили да употребяват алкохол навсякъде  не е много ясна. В допълнение към горния проблем, използването на алкохол-съдържащи продукти може да предизвика нежелани химични реакции с боята на автомобила, позволявайки на смолата от люспите да проникне още по-дълбоко. По принцип това не е опция. А и спиртът не е евтин в наши дни. И така, какво да правите?

Като за начало, спазвайте правилото да не паркирате колата си под дървета, които хвърлят лепкави люспи, смола или различни видове нектар. По-добре е да се поразходите малко от съседния блок , отколкото да се чешете по главата и да мислите как да се справите с дървесните люспи, украсили купето на колата за една нощ.

Второто правило, което гарантира качествено елиминиране на проблема е цялостното измиване. Ако нямате възможности да паркирате колата извън тополовата горичка, тогава не забравяйте да измиете люспите и смолата в специализирана автомивка. Повярвайте ми, хората, които работят там, са наясно как и с какви средства да се справят с подобно замърсяване.

Да, не е евтино да миете колата всеки път след паркиране под дърво, но, първо, периодът на цъвтеж  е доста кратък. И второ, това е много по-лесно от търкането на всяко петънце с недоказани препарати, като спирт, ацетон, нафта, кореселин и т.н., които с голяма вероятност ще повредят боята на вашата кола.

Като цяло, ако перифразираме народната мъдрост за карането и носенето на шейни, то в нашия случай би изглеждало така: ако обичаш да караш красива кола, обичай и се грижи за нея. В противен случай тя скоро ще престане да изглежда спретнато.


0 от 500