IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Легендарна марка навлиза в нова ера

Buick стартира трансформацията си с 12 нови модела

Концернът General Motors започна реформата на легендарната марката Buick, чиито автомобила трябва да променят корпоративната си идентичност, да станат по-привлекателни за младите хора и до 2030 г. да преминат към изцяло електрическо задвижване.


Buick


Началото на промяната е с освежаване на логото на бранда, което се превърна в символ на новата ера. При него трите многоцветни щита, използвани почти непроменени от 1960 г., сега са подредени в равен ред и са лишени от рамка.

Интересно е, че основният трамплин за реформиране на марката няма да бъдат родните САЩ, а Китай. В крайна сметка този пазар отдавна е приоритет за марката Buick – ако през миналата година на родния пазар са продадени 180 000 автомобила, то в Китай резултатът е 829 000 бройки. И това не е рекорд, тъй като наскоро продажбите там надхвърлиха 1,2 млн единици годишно.


Buick


Планът на компанията предвижда представянето на 12 нови модела до 2025 г., като 5 от тях ще бъдат електрически. Първият сериен Buick в новия стил вече е на пазара, като това е миниванът Buick GL8 Century. По интересни обаче са двата концептуални модела, които бяха представени от азиатското подразделение на марката.

Единият от тях е кросоувърът Buick Electra-X (на горната снимка), като феновете на американските автомобили добре познават това име, тъй като от 1959 до 1990 г. Electra е най-скъпият и луксозен модел на марката. Сега това название ще бъде възродено и за цяло семейство електрически превозни средства на платформата Ultium, като именно Electra-X ще бъде първият от тях. Неговата серийна версия ще бъде представена преди края на годината.


Buick


Концепцията, която е разработена в китайския технически център PATAC (собственост на GM и SAIC), вече има завършен дизайн в новия фирмен стил. Основните му характеристики са тесни фарове и широк отвор на радиаторната решетка. Buick Electra-X Buick Electra-X има традиционни врати и 21-цолови колела.

В интериора са поставени ретро-волан, тапицерия от рециклирани материали и 30-инчов широкоекранен дисплей Eyemax. Освен това има отделен сензорен екран в централния подлакътник и проектор на предно стъкло. Buick Electra-X ще получи още има автопилот Super Cruise, но други подробности засега не са известни.


Buick


В родната Америка реформата на марката ще бъде по-бавна и в по-малки мащаби. Първият сериен модел (също от семейството Electra) ще се появи в Щатите през 2024 г., като показаната концепция Wildcat EV трябва да подскаже на американците какво трябва да очакват. Тя обаче няма да се появи в сериен вариант.

Името Wildcat също е взето от богатото историческо наследство на марката Buick. Автомобилите под това име се произвеждат от 1963 до 1970 г. Новият Buick Wildcat EV също е впечатляващ, като представлява модерна интерпретация на голямо четириместно купе. Широките врати се отварят, но освен това се повдигат секции на покрива - за по-удобно влизане и излизане. Колелата са 18-цолови, а в задната час е вграден порт за зареждане на батерията.


Buick


Интериорният дизайн е почти същият като на китайската Electra, но при Wildcat са използвани повече алуминиеви детайли. Освен това, автомобилът разполага със система, която отчита биометричните показатели на водача и автоматично регулира климатика, вътрешното осветление и интензитета на освежителя за въздуха.

За този модел също липсват каквито и да е технически подробности. Очакванията са, че бъдещите електрически автомобили на Buick ще получат задвижващи системи и оборудване от други модели на други марки на най-големия американски производител.. 


Още снимки на двата концептуални модела на Buick - вижте в галерията:

Снимки: General Motors

0 от 500