IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се дава кола за скрап

Има няколко изисквания, които трябва да бъдат спазени

Все някога идва денят, в който автомобила се амортизира и се налага по-често и редовно да се отбивате в автосервиз, където механиците ще работят по отстраняването на най-различни повреди като следствие на експлоатацията му. Понякога отстраняването на повредите не са по джоба на всеки и изпаднал в такава ситуация, човек се затруднява при взимането на най-правилното решение. 


екометал

Спиране на кола от движение

Ако изпаднете в такава ситуация, че към този момент не може да си позволите да ремонтирате разваленото си МПС, тъй като отстраняването на повредата е непосилно за Вас, то тогава има вариант временно да спрете автомобила си от движение, докато съберете необходимите средства. Отивате в КАТ и подавате писмено заявление, че искате да бъде спряна колата Ви от движение и това е. След това, когато отстраните повредата, по обратния път я пускате обратно в движение, но след като минете технически преглед, сключите Гражданска и платите дължимите данъци. 

Докато колата е спряна от движение за нея дължите местни данъци

Много важно уточнение е, че докато колата Ви се води спряна от движение, Вие дължите за нея местен данък т.е. колата Ви не е снета от отчет от Общината и продължава да тече разход за нея. Също така, Вие може да продавате спряна от движение кола, но само ако са платени всичките данъци по нея. 

Може да я върнете за скрап, обаче, а едва след това да заплатите, онова което дължите като местен данък. 

Как се прекратява регистрацията на автомобил

При прекратяване на регистрацията на колата отивате с номерата в КАТ и декларирате причината, поради която снемате колата от отчет. Това може да бъде някоя от следните причини: 

Тотал щета, когато застрахователят декларира, че ще Ви изплати обезщетение.

Съхранение в частен имот е, когато декларирате, че ще съхранявате излязлото си от употреба Моторно превозно средство в частен имот, тъй като няма да имате право да го съхранявате на Общинска земя, защото вече ще се води отпадък.

Унищожено МПС в природно бедствие – тогава декларирате, че Ви е сполетяло такова събитие и отписвате колата от КАТ.

Конфискация на автомобила е, когато декларирате, че по някаква причина колата Ви е отнета в полза на държавата по законно-установения ред. 

Регистрация в друга държава, когато декларирате, че сте регистрирали автомобила в друга страна и сваляте регистрацията му у нас.

Предаден за разкомплектоване, когато представите документ в КАТ, че сте предал стария си автомобил за рециклиране.

Какви данъци ще дължите, когато върнете колата си за скрап

Когато предадете колата си за бракуване в пункт за скрап, Вие ще получите удостоверение за дерегистрация на колата, с което в 14-дневен срок трябва да идете в КАТ, където с него да предадете номерата. Тогава колата се снема от отчет и Вие вече не дължите за нея никакви местни данъци и такси. Единственото, което ще Ви се начисли в Общината е местният данък до деня, в който е предадена за рециклиране. 


Колко ще Ви струва да бракувате колата си


екометал


Да позвъните на компания като „Екометал инженеринг“ ЕООД, която рециклира Излезли от употреба моторни превозни средства, за да продадете МПС-то си са скрап е, колкото всяко друго телефонно обаждане. Предаването на колата, също е освободено от такси, дори за транспорт няма да платите нищо, защото колата Ви се взима от адрес безплатно. Всичко е за сметка на търговеца и дори накрая получавате в брой, на място, по време на извозването и не малка сума, за продажбата на стария си автомобил.

Как да отпишете колата от данъчното

След като отпишете веднъж колата си от КАТ, тя автоматично се снема от отчет в Общината, съответно – в териториалното данъчно и Вие вече не дължите никакви данъци за нея. 

0 от 500