IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

DeLorean се завърна с електрическо купе с пробег 483 км

Alpha5 получи най-големите врати „крила на чайка“ от Italdesign

Марката DeLorean официално се завърна и гледа смело към бъдещето с новия модел - Alpha5. Подобно на своя източник на вдъхновение – легендарния DMC-12, новата кола приема формата на стилно купе с врати с врати тип „крило на чайка“, разработени от студиото Italdesign.


DeLorean Alpha5


Всъщност, това са единствените елементи, които препращат към миналото, докато останалата част от дизайна е напълно модерна. В съответствие със стила на днешните електромобили новото купе има масивни колела и тънки светлини. Извитото тяло на каросерията разполага с порт за зареждане на предния калник от страната на водача, така че вече не се налага да отваряте багажника, за да получите достъп до капачката за бензин. Alpha5 има двуцветно покритие и наклонена линия на покрива, напомняща на автомобила, прочул се трилогията „Завръщане в бъдещето“.

Както при най-новите електромобили от висок клас, при новия модела са премахнати повечето (ако не всички) конвенционални контролни уреди, тъй като всичко е вградено в сензорния екран, намиращ се на „плаваща“ централна конзола. Водачът разполага с широк напълно цифров инструментален приборен панел и волан с плоско дъно. Достъпът до задните седалки трябва да бъде лесен, като се има предвид колко широки са вратите на и липсата на Б-колона.


DeLorean Alpha5


Засега от DeLorean не разкриват подробности за задвижването, но се съобщава, че Alpha5 се нуждае от 3,4 секунди, за да ускори от 0 до 60 мили в час (97 км/ч), а максималната скорост е ограничена по електронен път на 150 мили в час (243 км/ч). Батерията с капацитет над 100 кВт/ч осигурява пробег с едно зареждане от 300 мили (483 км), като той е изчислен от EPA (Агенцията за околна среда на САЩ).

Всички тези спецификации се отнасят за „базовия“ модел. Компанията ще предложи и по-мощни версии. Знае се още, че електрическото купе има забележително нисък коефициент на съпротивление - 0,23, което обаче не е най-доброто на пазара (Mercedes, например, постигна Cd от 0,20 с лифтбека EQS).


DeLorean Alpha5


Електрическото купе също така е по-голямо на размери от своя предшественик DMC-12. Дължината му е 4995 мм, широчината – 2044 мм, а височината (при затворени врати) – 1370 мм. От DeLorian съобщават, че сглобяването на каросерията ще се осъществява в Италия, докато доставчикът на задвижващата система е от Великобритания.

Производството ще започне догодина, като то ще е ограничено до 88 бройки. След това компанията ще представи и спортно купе с V8 двигател. Ако всичко върви по план, в гамата на марката ще влязат още електрически седан и дори SUV, задвижван с водород.


Още снимки на електрическото купе на DeLorean - вижте в галерията:

Снимки: DeLorean


0 от 500
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    AAV ( преди 1 година )
    Дизайнът е футуристичен, но за съжаление почти нищо не навява асоциации с DeLorean. Можеше да се казва и другояче. Според мен, като "наследник" на култовата DMC-12, трябваше да има много по-общи черти (освен вратите) с легендарния оригинал. А вече в следващите си модели можеше да прокарат и по-футуристичните линии. Този модел няма да стане култов.
  • #2
    11 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Какво предлагаш, да караме всички като теб 30 годишен голф-маслояд?
  • #1
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Който не може да прави коли, прави пасатори. Един електромотор, с няколко батерии и един таблет и си готов.