IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Каква информация сe криe в маркировката на автомобилното стъкло

Данните обикновено са поставени в ъгъла и благодарение на тях можете да откриете оригинален детайл

Мнозина вероятно са се чудили какви данни съдържат знаците и цифрите на стъклото на автомобила. Маркировката, по правило, се намира в ъгъла и като цяло съдържа стандартна информация. Каква обаче показна тя? Нека разгледаме стъкло на автомобил на Volkswagen.


стъкло


1. Знак или емблема на автомобилния производител.

2. 2. Тип стъкло: I - закалено предно стъкло, II - обикновено ламинирано предно стъкло, III - обработено ламинирано предно стъкло, IV - пластмасово стъкло, V - стъкло с пропускане на светлина най-малко 70%, VI - 2-слойно стъкло със светлинен коефициент на предаване най-малко 70 %.

3. Буква и цифра, указващи страната, в която е произведено стъклото. На снимката това е Германия, стъклото се произвежда и във Великобритания (компанията Pilkington), Франция (Saint Gobain Sekurit), САЩ (PPG) и др.

4. DOT-код, посочващ страната на производство.

5. Идентификатор на материала, от които е изготвено: M, който отразява свойствата на стъклото - дебелина, цвят, покритие.

6. Стандарт за прозрачност. AS1 е американският формат, като тук е най-прозрачната версия. Има още 2 и 3.

7. Европейски стандарт за безопасност.

8. Дата на производство. Точките показват месеца, тук е две - февруари, тройката показва 2003 година.

В допълнение към тези данни е посочено свойството на стъклото: многослойно - MS, закалено - Z.

Видове автостъкла

Триплексното стъкло е многослойно, състои се от няколко слоя, които са закрепени заедно с полимерно фолио. Това е издръжливо стъкло, което не се разпада на малки фрагменти при счупване. Обикновено тази опция се инсталира като предно стъкло, като този тип обикновено се обозначава с надпис Lamisafe, Laminated.


стъкло


Стъклото във формат “Stalinite" означава "закалено". Може също така да е маркирано с буквата "T" и надпис "Tempered". Това не е много издръжлив вариант, тъй като, когато се счупи, то се разпада на малки фрагменти. Това не никак подходящо за предно стъкло. Надписът Tinted говори за светло фабрично тониране.

Допълнителни обозначения:


стъкло


Поглъщане на шума

Странично стъкло – триплекс

Функция за отопление

Антирефлексно покритие.

Стъклен "хамелеон" - разсейва около 75% от топлинната енергия.

Страничното стъкло има повишена здравина.

Водоотблъскващ ефект.

Има вградена антена.

UV филтър


0 от 500