IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Знаете ли какво е антидъжд и как работи?

Тези препарати са удобни не само при силни валежи

Предното стъкло на автомобила изисква постоянно внимание, тъй като мръсотия от пътя, прах или силен дъжд могат сериозно да затруднят видимостта пред водача, особено ако течността за измиване е свършила и чистачките не вършат добре работата си. В такива случаи е полезно предното стъкло да се третира със специални хидрофобни съединения или средства против дъжд – така наречените „антидъжд“.


антидъжд


Отзивите за тази автокозметика са различни, тъй като ефективността на даден препарат зависи от много фактори. На пазара има различни видове, така че изборът не е никак лесен и трябва се внимава.

Какво е „антидъжд“?

Анти-дъжд - това са специални водоотблъскващи съединения за обработка на прозорци и външни огледала на превозно средство. Предлага се под формата на спрейове и течности за втриване на ръка или за изливане в резервоара за течност за чистачките. Благодарение на специалните вещества, които образуват плътна връзка с всяка стъклена повърхност, водата, смесена с прах и мръсотия, се събира в големи капки, които лесно се плъзгат от стъклото или се издухват от насрещния въздух.

Качеството на хидрофобния слой варира в зависимост от състава, цената и дали е бил правилно нанесен върху стъклото. Някои средства работят не повече от месец, а други, според производителите, могат да бъдат ефективни дори година. Но и в този случай те няма да заменят пълноценната работа на класическа четка. При силен дъжд или сняг излишната влага все пак ще трябва да се отстранява механично от предното стъкло. Като допълнителен елемент на пасивна безопасност обаче, „антидъждът“ помага.

Основните му качества са подобряване на видимостта - влагата се събира на големи капчици, върху стъклото не се образува непрекъснат воал от вода. Това, от своя страна, подобрява видимостта. Освен това, пази от мръсотия и лед, тъй като повечето от тези продукти отблъскват не само вода, но и натрупаната прах. А снегът и ледът полепват по-малко върху обработеното стъкло. „Антидъждът“ улеснява и премахването на насекоми, а също така удължава живота на четките.

Къде се прилага?

Водоотблъскващите решения за автомобили са многофункционални. Някои се отнасят не само за стъклото или огледалата, но и за цялата каросерия. Отделно има решения за обработка на вътрешни повърхности и дори за мотоциклети.


антидъжд


При обикновеното покритие срещу дъжд препаратът се нанася на предното стъкло. По правило ефектът става забележим при скорост от 50 км/ч. На теория такава обработка ще позволи шофиране без включени „чистачки“, но това не отменя работата им в условия на лоша видимост.

По-трудно влагата се отделя от огледалата за обратно виждане и страничните прозорци, тъй като те не са пряко засегнати от потока на насрещния въздух. В същото време обаче третирането на фаровете повишава значително тяхната ефективност и не им дава да потъмнеят.

Сред предимството на продуктите против дъжд е и фактът, че те не се влияят от високи и ниски температури, така че нагряването на огледалото, например, не пречи на обработка. Препаратът е подходящ за всички видове предни стъкла – както отопляеми, така и стандартни, а освен това не уврежда перата на чистачките. Дори напротив – благодарение на него се намалява триенето и така ресурсът им се увеличава.

Принцип на действие

С помощта на хидрофобни съединителя върху повърхността на стъклото или на каросерията се образува гладък защитен слой, който предотвратява задържането на водни капки. В резултат на това, те естествено се плъзгат от повърхността. За целта тези продукти съдържат полимери, силикони, добавки и органични разтворители. При контакт с въздуха, летливата фракция се изпарява и върху повърхността остава филм, който отблъсква влагата. В допълнение, такива смеси могат да съдържат UV-защитни добавки или добавки против заледяване, както и овкусители.


антидъжд


Какъв препарат да изберем

Изборът на „антиджъд“ зависи от желания ефект, от трайността на препарата и от типа повърхност, върху която ще бъде нанесен. Съответно, цената е различна, като варира значително. Тя се определя и от състава на веществата в препарата, които определят както срока на действие, така и характеристиките. Най-скъпи са веществата за стъкло, а най-разпространени на разтворите на силиконова основа.

Има и разлика в употребата – някои производители съветват върху повърхността да се нанасят два слоя от препарата. Важен и е ъгълът на контакт с водата. Тук ключовият показател за постигане на ефект започва от 110 градуса. Сериозна роля играят и атмосферните условия – в някои случи веществото може да се нанесе при температура на въздуха от 5 градуса, но при други – при 10-15 градуса.
.

0 от 500