IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Renault официално пенсионира най-продавания си миниван

Производството на Scenic е прекратено, версията Grand засега остава

Историята на бестселъра на Renault от края на 90-те и началото на 2000-те години – минавана Scenic официално приключи. По информация на изданието Caradisiac, френската компания е прекратила производство на модела, но неговата версия с дълга база - Grand Scenic, засега остава на конвейера.


Renault Scenic


Това обаче съвсем скоро ще се промени, като през 2023 г. Renault се откаже от еднообемните пътнически автомобили и така Grand Scenic и Espace също ще отидат в историята. Засега е известно, че името Scenic ще се запази в гамата на марката, като ще бъде дадено на нов кросоувър.

Първото поколение на Renault Scenic се произвежда от 1996 до 2003 г., като от него са продадени над 2,8 млн бройки. Именно то е и най-популярното, докато производството на четвъртата генерация, която е и последна за този автомобил, е прекратено предсрочно, като французите решиха да не инвестират във фейслифт.

Причините са ясни – ниски продажби. През 2021 г. от модела са реализирани по-малко от 16 000 единици. Засега в гамата на Renault остават другите два минивана, но и тяхната съдба е решена, като мястото им на конвейера ще бъде заето от кросоувъри, които са по-търсени от потребителите.

Впрочем, същото се случва и при други производители в Европа, които се отказват от минивановете. Volkswagen пенсионира Sharan и е на път да се сбогува с Touran, а Citroen спря производството на C4 SpaceTourer преди по-малко от месец. Единствено Ford продължава да модернизира семейството S-Max/Galaxy, но вероятно и тези два модела няма да получат директни наследници.

Снимки: Renault

0 от 500