IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В Туркменистан забраниха на жените да се возят на предната седалка

Дискриминацията по полов признак, която стартира преди 5 години, продължава

През последните години в Туркменистан се използват всякакви начини, за да се попречи на жените да карат автомобили. Сега властите в Ашхабад отидоха още по-далеч и забраниха на представителите на по-слабия пол не само да сядат зад волана, но и да се возят на предната седалка.


Туркменистан


Интересното е, че законово основание за това няма, но въпреки това служителите на местния КАТ спират автомобили и принуждават жените да се преместят отзад. А на въпроса - какво налага това изискване, отговарят с "Не може", съобщава местното издание Turkmen.news.

При това няма значение в какъв автомобил се вози жената - личен или държавен. Тя не може да се вози отпред, дори шофьорът да е неин роднина - баща, съпруг или брат. Интересното е, че на задната седалка може да пътуват не повече от двама пътниците. Това също не е официално забранено, но със служителите на пътната полиция никой не спори.


Туркменистан


Дискриминацията по полов признак в Туркменистан започна още през 2017 г. Полицията започна да спира жени-шофьорки и да ги предупреждава, че следващият път ще ги глоби. Малко по-късно започна конфискуване на шофьорските книжки на жените, а техните автомобили бяха изпращани на наказателен паркинг. Школите за шофьори престанаха да приемат жени за обучение, а изтеклите шофьорски книжки не бяха подновявани.

През 2020 г. положението леко се облекчи, като започнаха да се издават книжки на жени над 40-годишна възраст, на служителки в чужди посолства и фирми, както и на тези, които имат инвалид в семейство. Процедурата по издаването на самия документ обаче е много по-сложна от тази за мъжете.

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Габито ( преди 1 година )
    Минчо и тоя пред теб, много сте зле, "пичове"!С това ориенталски мислене, вероятно сте на сухо от много години и сега ви е яд на цялото женско съсловие.Друго и не заслужавате.
  • #9
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Минчо Кунчев ( преди 1 година )
    Браво така и трябва, нашите тук си позволяват масово и да управляват коли. Да не говорим, че пушат и цигари пият алкохол, ходят по мъже. Абе изтървани са много, то и заради това сме на това дередже. Манципирани, меркантилни разлагат обществото, я бой с тънка пръчка в гърбът, и с такоз у гъзот да видиш как ще се управи всичко.
  • #8
    12 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 ( преди 1 година )
    Въпрос на мислене и умствено развитие за едни по-добри са САЩ, Япония, ЕС, Израел и Ю. Корея за други са Русия, Китай, Иран, Куба и С. Корея
  • #7
    5 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Когато бяха в състава на СССР бяха съвсем нормални хора. Когато дойде ДЕМОНОкрацията се вижда какво става. Най-страшно е двиличието. Уж демократични ценности, а на такива неща не обръщат внимание и дори се радват, че се случват. Когато се избиват хора, ако са от уж правилната страна не се вижда, а когато са отдругата го наричат геноцид. Това са западните двойни стандарти. Със свободата на словото е същото. Дава се само едната страна. Оруел ряпа да яде, ако знае какво се случва.
  • #6
    16 rate up comment 6 rate down comment
    Дамян ( преди 1 година )
    Не знам защо изтрихте името на путин от предходният ми коментар, като,че ли има някой който не знае под чий контрол е Туркменистан.Всъщност путинофилите може и да не знаят понеже умствената им дейност не е добре развита!
  • #5
    7 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е следващата държава, която се подготвя да бъде използвана за пушечно месо срещу Русия. Не случайно се наливат пари, за да се радикализира исляма и да се започне. Този филм сме го гледали вече. Интересното е защо продажните антибългарски медии не казват нищо за нахлуването на турция в Ирак и заличаването на цели населени места. Къде са пацифистите? Защо няма призив да даряваме оръжие? Ето това е сигнала, че сме колония и ни се диктува всичко отвън. Либерастчето, което цъка + и - да го д*ха!
  • #4
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Дамян ( преди 1 година )
    Нормално всичко, което е под контрола на *** лека полека върви към законите на шериата.В Таджикистан дори забраниха празнуването на Рожденни дни!
  • #3
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Striker ( преди 1 година )
    Скоро и в Мужикистан ще забранят. И ще трябва да имаш лика на травестита от Кремлин залепен вместо винетка, иначе те пращат в Сибир.
  • #2
    22 rate up comment 7 rate down comment
    До Ха ха ( преди 1 година )
    Тази страна е по-близо до Русия а руснаците са над 2% от общото население и 10% от населението на столицата но както знаем Русия е заета да праща чеченци в Украйна за да убиват, изнасилват и рушат домовете на рускоговорящи а правата на рускините в Туркменистан не са им проблем
  • #1
    10 rate up comment 25 rate down comment
    Ха ха ( преди 1 година )
    Къде са САЩ и Еврогейския съюз за да защитят ценностите си и правата на жените в тази страна? Защо още не е обвинен Путин, че е виновен и за това? Идеален повод да започнат цветна "революция" и там!