IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво се случва, когато колата се „бъгне“ със 130 км/ч?

Собственик на Tesla Model 3 показва нагледно резултата (ВИДЕО)

Съвременните автомобили все повече се превръщат в компютри и съответно имат същите проблеми. Това се потвърждава и от разказа на Хавиер Родригес, който е собственик на Tesla Model 3 и е имал доста неприятно преживяване по време на пътуване по магистрала в Южна Калифорния.


бъг, компютър


„При скорост от 130 км/ч всички системи на електромобила просто забиха. Първо усетих топлина в салона, като се появи и странна миризма. След това екранът на медийната система просто замръзна. Бутоните и превключвателите не реагираха на докосване, като беше невъзможно да се включат нито мигачите, нито аварийните светлини. Педалът на газта също не реагираше“, разказва Родригес.

Единствената утеха за водача е, че спирачката работи, но той не намалява скоростта, тъй като се притеснява, че електромобилът му може да спре насред магистралата. В крайна сметка Родригес успява да напусне скоростния път, а екип на „Пътна помощ“ откарва колата в сервиз.



Проблемът бързо е разрешен с просто рестартиране, както обикновено се случва с компютрите и смартфоните. От сервиза са обяснили на собственика, че е открит проблем с контакта в порта за зареждане, което е довело до изключване на системата за преобразуване на енергия за защита на бордовите компоненти по време на шофиране. Родригес обаче не приема това обяснение и се притеснява, че случаят може да се повтори.

0 от 500
  • #10
    5 rate up comment 1 rate down comment
    hahahah ( преди 2 години )
    ами караш си теслата и с едната ръка държиш едно чукче за всеки случай... ако забие компа с висока скорост просто удряш с *** монитора и... воала..
  • #9
    15 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Ами, чипиране, уважаеми колеги, не означава само имплантация на хардуер в организма. Чипиран е всеки, който е зависим и управляван от телевизора и телефона си, а вече и от автомобила си....Уви!Газко Уазков не е против новите технологии като цяло, но има сфери, в които олдскуулът е за предпочитане!
  • #8
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    За цената на този автомобил има всякакви други готини марки мерцедеси ли не щеш аудита ли бмв,лексуси и тн.. Очевидно е някакъв куц кон що му е да го купува?
  • #7
    17 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Ако си спомняш на скоро имаше случай в Париж с едни избити и ранени хора от такси модел 3, там нито спирачката , нито волана са били под контрола на водача. Факт е и че след официалното становище, че водача не е виновен, всичко се потули и никъде не се говори за това. Явно защото някой е раздал някой долар тук там.
  • #6
    17 rate up comment 5 rate down comment
    BENZIN ( преди 2 години )
    Проблем е че заради такъв бъг, колата и водача може да се рестартират в някой стълб. Прословутото качество на Тресла. Лайте.
  • #5
    15 rate up comment 3 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Окей волана и спирачките са под твой контрол, но щом са предвидени за автономно шофиране, значи могат софтуерно да се управляват от всякъде. Едно хакване и системата ти отнема контрола и тоя който те е хакнал може да ти върти волана на всякъде да си играе с ***./алите на спирачките и газта. Така, че не виждам какво се успокояваш и какъв контрол сънуваш.
  • #4
    13 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    2-ри, това са заводските настройки. При хакване те могат дабъдат разменени и колата да стане управляема от друго място и ти да нямаш възможност да я контролираш. Има видеа в мрежата и това може реално да се направи, както се вижда от тях. Та в този смисъл могат спокойно дате убият и да искарат, че ти сам си виновен или да те засилят в тълпа с хора и да те обявят за терорист. Така, че нещата са наистина доста сериозни. Другото е че всички камери в купето те записват и никой не знае кой ги ползва.
  • #3
    13 rate up comment 4 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До анонимен 1 - могат, още далечната 2014 имаше хакнати Присуси, не са най-високотехнологичните коли и имат ограничени възможности за поемане на контрол - просто да се докаже, че може. А от тогава насам нещата са вече толкова дигитализирани, че не е никакъв проблем да те пречукат
  • #2
    11 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Както се вижда от статията, както спирачките, така и волана са под свой контрол и дори да е включен автопилот, се самоизключва, ако завъртиш волана или натиснеш спирачката. Човешките действия винаги са с приоритет пред електрониката. Както виждаш човека е успял да отбие и спре безопасно, въпреки че електрониката е била изключена напълно.
  • #1
    23 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Още по-страшно стои въпроса, дали могат да ти хакнат колата от растояние докато шофираш и щом като има възможност за автономно управление, дали не могат да ти ускорят колата и да завият право в някое дърво, сграда или друг автомобил, и то това могат да го направят много прецизно, защото в колата има монтирани камери към това автономно управление и спокойно могат да те убият и дори натопят за убийство.