IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Dacia Jogger: Тестваме най-евтината 7-местна кола в Европа

Новото семейно предложение на румънците няма нищо общо с досегашната Lodgy (ВИДЕО)

Eдинственото истинско богатство е биологичното, казваше една популярна писателка. Едва ли има нещо по-хубаво от голямото семейство. Но то си има и своята цена - особено когато става дума за семейния автомобил.
   
    
 
   
    
Относително доскоро човек с повече от две деца можеше да си купи достъпен миниван. Само че в последните години минивановете постепенно изчезнаха от сцената, и сега единствената опция за седем седалки е голям SUV - което означава цена от 60,000 лева нагоре.
Или поне така беше досега, до появата на тази кола. Новата Dacia Jogger.
   
   
Dacia Jogger тест драйв
   
    
Това е автомобил, който чупи рекордите в много отношения. Jogger е най-дългата Dacia до момента, цели 4.55 метра. Междуосието й е с 3 милиметра по-голямо от това на актуалното Porsche Cayenne. Това е и колата с най-голям багажник на румънската марка. А също и, ако повярваме на рекламния им отдел, първият автомобил на Dacia в Це сегмента. Но най-важният рекорд на Jogger е друг: това е най-евтината 7-местна кола в Европа. И то с гигантска преднина.
   
    
Dacia Jogger тест драйв
    
     
Още миналата година, когато за пръв път показахме тази кола, доста хора ни написаха във форума на Аutomedia.bg, че това е просто Lodgy със сменено име и сменен фасон. Всъщност не е така. Jogger е изцяло нова кола. Lodgy беше на доста допотопната платформа В0 на Nissan, която е на повече от 20 години, и се правеше в Мароко. Jogger е на абсолютно същата платформа, на която са новите Renault Captur, Renault Clio, Nissan Juke и Nissan Micra. И вече се сглобява в Румъния.
   
    
Dacia Jogger тест драйв
    
     
Последното е много логично, защото, както вече сте забелязали, Jogger смело краде дизайн и компоненти от по-малкото Sandero. В предната половина двата автомобила са на практика идентични - от броните и светлините до оформлението на таблото вътре. Но там, където Sandero завършва с класическите форми на компактен хечбек, Jogger се разлива в една по-висока и дълга кутия. И не се опитва даже да скрие белезите от операцията.
   
    
Dacia Jogger тест драйв
   
     
Най-симпатичното качество на Dacia като марка е колко честна е тя. Във всяка друга компания биха ви казали, че необичайната чупка при В-колоната е някакво оригинално дизайнерско решение. От Dacia честно си признават, че е само с една цел - за икономия.

Дизайнерите биха могли да измислят и по-плавен преход, разбира се. Но това би означавало да изменят предните панели - а използването на готовата предница от Sanderо спестява доста производствени разходи. В крайна сметка целта на Dacia е тъкмо тази - да ни предложи възможно най-евтиния продукт, но без да прави компромиси с практичност и надеждност.

    
    
Dacia Jogger тест драйв
    
    
Много други решения са подчинени на това. Максималният размер на джантите е ограничен на 16 цола, защото добавянето на по-големи би изисквало по-сложно окачване и по-големи калници. Изпускателната система е по-опростена от тази на Renault Clio, защото двигателите на Jogger нямат нужда от повече. Задните спирачки са барабанни - привидно стъпка назад. Но на практика е без значение, защото колата е доста лека - под 1.2 тона във варианта с пет седалки, и не е нужно твърде голямо спирачно усилие.
  
   
Dacia Jogger тест драйв
   
    
Икономията продължава и вътре. Както и при Sandero, и тук можете да имате базовото ниво без какъвто и да било екран на мултимедията. Вместо това получавате удобна поставка, където да монтирате смартфона си, и приложение, така че да управлявате функциите му от волана. В по-високите нива има 8-инчова мултимедия с доста прилична графика.
   
   
Dacia Jogger тест драйв
    
    
Както виждате, ние тестваме два варианта на Jogger: сивата кола е със седем места и в средното ниво на оборудване комфорт. Кафявата, цвят теракота, е с пет места и в най-високото ниво на оборудване: Extreme. Малко странно избрано име, защото тази кола е точно толкова екстремна, колкото и поничка със сметанов крем. Няколко стикера отвън и няколко дребни декоративни елемента вътре са единствената видима разлика с по-ниското ниво. Но все пак високото добавя неща като автоматичен климатик, камера за задно виждане и отопление на седалките. Иначе можете да си ги поръчате като допълнителни (и не много скъпи) опции.
   
   
Dacia Jogger тест драйв
   
    
Ето най-после и цените. Най-базовият Jogger със 100 конски сили, фабрична газова уредба и пет места е 28 300 лева. Това включва LED светлини и релси на покрива. Най-евтината кола със седем места е около 30,000 лева. Ниво Comfort, което вече има климатик, 8-инчова мултимедия, кожен волан, круиз контрол и заден паркинг сензор, е доста под 32,000 лева. Най-скъпият възможен Jogger в "екстремното" ниво е мъничко над 36,000 лева - със 110 коня максимална мощност и със седем места.
    
    
Dacia Jogger тест драйв
    
    
В повечето 7-местни SUV, да си го кажем честно, последният ред седалки е за заблуда на противника. Най-много да качите две деца за къса дистанция. Не и тук обаче. Ако изключим влизането, което не е изпълнено с достойнство, нямахме никакви оплаквания на задната седалка. Даже човек с ръст 1.91 има достатъчно място над главата си, може да се облегне комфортно назад, и има даже някои малки хитрости като магнита, който държи колана закачен на тавана.
   
    
Dacia Jogger тест драйв
   
    
Багажникът също заслужава само добри думи. В петместната версия той побира 565 литра. В седемместната е само 160. Но можете да сгънете съвсем лесно третия ред седалки, и дори да приберете втория плътно напред. Тогава товарното пространство вече надхвърля 1800 литра.

Разбира се, да пришиеш по-голяма задница към един компактен автомобил никак не е трудна задача. Трудното е да направиш такъв Франкенщайн управляем. Но всъщност Jogger се представя изненадващо добре. Пътното поведение слабо се отличава от това на Sandero - колата стои стабилно, завива уверено и дава достатъчно обратна връзка. Скоростният лост превключва с приятното усещане за добър механизъм, което бяхме взели да забравяме покрай електрическата инвазия напоследък. Няма и помен от луфта и вибрациите, което се усещаха при старото поколение дачии.
    
    
Dacia Jogger тест драйв
    
    
Освен това новата Dacia има доста висок просвет - 20 сантиметра стандартно, и около 16 см при пълна натовареност. Излишно е да ви казваме защо това е предимство в страната на Агенция Пътища.

И после стигаме до двигателите. Засега вариантите са само два. Единият е с новия еднолитров турбомотор TCe 110, с алуминиев блок и променливо газоразпределение. Развива 110 конски сили и завидните 200 Нм максимален въртящ момент. Не е най-плавно работещият двигател на света. Но е пъргав и позволява лесни изпреварвания.
  
 

Dacia Jogger TCe 110

110 к. с. максимална мощност

200 Нм максимален въртящ момент

180 км/ч максимална скорост

10.5 секунди 0-100 км/ч


Вторият вариант е пак еднолитров, но с познатата ни двугоривна система - бензин и пропан бутан. Газовата бутилка е на мястото на резервната гума. С нея и с пълен резервоар можете да минете над 1200 километра, без да спирате.

За много хора минус ще е само, че вече няма опция за вариаторен автоматик. С него колата просто не би покрила новите стандарти за емисии на Европейския съюз, обясни ни главният инженер на проекта. Засега Jogger е само с ръчни скорости.
   
    
Dacia Jogger тест драйв
    
     
Това ще бъде компенсирано скоро, защото Dacia се готви да пусне и модел с новата хибридна E-Тech система на Renault. С други думи, първата Dacia в историята, която ще бъде задвижвана с технология, създадена оригинално за Формула 1.

Все пак да ви предупредим, че и тя няма да бъде особено екстремна. Общата мощност е 140 коня, но целта на хибридната система не е бързина или динамика. Целта е ефективност. Или, както честно биха го казали от Dacia, да ви излиза максимално евтино.
  
   
Още снимки от теста на Dacia Jogger вижте в ГАЛЕРИЯТА:


   
    

 

0 от 500
  • #33
    1 rate up comment 0 rate down comment
    пак аз ( преди 10 месеца )
    До авторите на видеото. Това не е миниван. Миниван е класа на Еспейс, или Галакси или Шаран, това е многофункционален автомобил - класа на Логан: MPVТова е класа който харесвам и от който имам нужда. Но сте прави на пазара вече реално го няма. Дори и с Джогер - куп неправилни компромиси. Не говоря за по-евтиното изпълнение, а за липсваща функционалност. Но като цяло - само поздрави за Дачия.
  • #32
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Рено собственик ( преди 10 месеца )
    Scenic III (2009) vs Dacia Jogger (2023). Ами гледам да подменя реното но тук не виждам заместителя, нищо че е по-нов. Как за 14 години само назад са нещата. Седалките на 2 ред са 1/3 и 2/3 с една единствена цел - да не може да се премахват за под минута от колата. Барабанни спирачки на кола която натоварена е над 1600кг - няма да спирам само празен я. Пасажерската седалка сгъва ли се - то няма и нужда ако не мога да премахна 2ри ред. Въпреки всичко Дация вървят в правилната посока.
  • #31
    1 rate up comment 5 rate down comment
    рон бургунди ( преди 1 година )
    36 бона за 110 коня котор ????Наясно ли сте за тия пари какви коли има на пазара алооооо
  • #30
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Доктора ( преди 1 година )
    Трета Дачия си вземам от магазина и съм супер доволен. И четвърта ще си взема,само живот и здраве да има. Това е новата народна кола.
  • #29
    2 rate up comment 0 rate down comment
    до 29 ( преди 1 година )
    а дали е възможно, чисто хипотетично, просто ти хич да не умееш да караш и да поддържаш автомобил?
  • #28
    1 rate up comment 1 rate down comment
    И.а ( преди 1 година )
    Лаборатория Рамус по магистралата със 140 ме минават като спрял с докерите. Хахахаха та нз колко да са слаби откъм конски сили. За това което са като цена са супер даките.
  • #27
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    До 29 - точно неубиваемия 1.6 на Рено с индекс K4M да издъхне малко съмнително. Виж да я налази ръждата, да се разтропа смотания интериор и неудобните седалки - съгласен съм. Поне да беше казал какво се е случило с тоя двигател.
  • #26
    5 rate up comment 2 rate down comment
    дачия тъжната истина ( преди 1 година )
    Ще споделя моя опит с тнар най-евтина нова кола на бг пазара. 1во бях взел лоджи с 1.6 на гас с ръчни скорости за семейна кола. 2 месеца преди да изтече гаранцията по гаранция ми смениха мотора и след това я продадох. Имахме и сандеро 1.5дци автомат. На 3тата година по гаранция пак смениха мотора. Продадох я и нея. Реалност
  • #25
    1 rate up comment 3 rate down comment
    НЕ БИХ ГО КУПИЛ ( преди 1 година )
    Sport Utility Vehicle ли,рекламна лъжа и тук ме изгубихте като евентуален клиент,аз имам SUV истински, това е,ВАН или както му казвате кампромиса кросоувър,SUV е 4х4, постоянно зацепен или е с раздатка и кардани и е на ШАСИ,този ваш SUV ще се разпадне след първата година при екстремно каране защото е на каросерия.
  • #24
    9 rate up comment 0 rate down comment
    до 25 ( преди 1 година )
    Альошка, стига пропаганда. И Dacia, както и всички останали коли, правени в Европа, има клетка от структурна високоякостна стомана. Тестовете ги има в ютюб. Единствената причина Дачия да получава малко звезди на EuroNCAP е, че отг три години вече за максимума звезди са нуждни всички асистиращи системи още в СТАРТОВОТО ниво на колата.