IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Електрическият SUV на Lotus дебютира с 600 к.с.

Eletre носи духа на спортен автомобил, съчетан с полезността на кросоувър

След години на чакане легендарният британски производител Lotus най-после представи своя електрически кросоувър. Той се казва Eletre, като според представители на марката тази дума означава „оживяване“. От компанията допълват, че моделът носи традиционния дух на спортен автомобил на Lotus, които е съчетан с полезността на кросоувъра.


Lotus Eletre


В основата на Eletre е платформата Electric Premium Architecture на Lotus, а задвижването става с два електромотора – по един на всяка ос. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема по-малко от 3 секунди, а максималната скорост е 260 км/ч.

От компанията не разкриват теглото на модела. Съобщава се само, че капацитетът на батерията е над 100 кВт/ч, като това позволява пробег от 600 км с едно зареждане. Eletre може да се зарежда с мощност до 350 кВт/т, като това позволява само за 20 минути да се допълни пробег от 400 км.


Lotus Eletre


Кросоувърът получава въздушно окачване с активно регулиране на височината на возене. Освен това Eletre разполага със завиваща задна ос и активни стабилизатори.

Дизайнът на модела е в стила на последния модел на марката – спортната кола Emira, но е пригоден за кросоувър. В съответствие с настоящата тенденция електромобилът има разделени фарове. Решетката е с активна аеродинамика, използвайки взаимосвързани триъгълни части, които се отварят, когато двигателите, батерията и спирачките изискват охлаждане.


Lotus Eletre


По отношение на технологиите Eletre се предлага с четири разгръщащи се лидарни сензора. На покрива са поставени два – един над предното стъкло и един над задното стъкло. Освен това от всяка страна на каросерията има устройството близо до предния калник. В региони, където е разрешено, превозното средство използва камери като странични огледала.

От Lotus твърди, че Eletre е способен на „автономно шофиране от край до край“. Технологията поддържа актуализации от разстояние, а в салона вместо традиционното арматурно табло в зоната пред водача е поставена тънка лента с височина по-малко 30 мм. В центъра има 15,1-инчов пейзажно ориентиран екран, който предлага цялата необходима информация. Главният дисплей с допълнена реалност също е част от стандартното оборудване на модела.


Още снимки на електрическия SUV на Lotus - вижте в галерията:


Lotus ще произвежда Eletre в новата си фабрика в Ухан (Китай). Доставките на модела започват през 2023 г., като първите бройки са предназначени за Китай, Великобритания и Европа.

Снимки: Lotus

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ясно, че са напред англичаните, но в тази бройка включват и маломощните зареждачки по 7-8 киловата, които вършат работа само при преспиване в хотел. И от такива има нужда, но бързите са по-важни. Дори и ако нямам бавна в хотела, ще спра колата някъде наблизо на бърза и докато стоваря багажа и се изкъпя, ще имам ток за още 400 км.
  • #9
    2 rate up comment 3 rate down comment
    PLAID ( преди 2 години )
    Вика, отне време да проектираме всичко (кабели, трасета) така, че да е готово утре да поеме ел. тировете и автобусите, за да не копаем по два пъти. Кралството отдавна е решило да махне кюнците. Имаш ли ауспух - ферибота, тунела и да те няма..
  • #8
    2 rate up comment 2 rate down comment
    PLAID ( преди 2 години )
    #3 на GRIDSERVE UK, приятелю. Ionity може да са били зле. Преди седмица говори Trudy Harrison MP, отговаряща за транспорта и декарбонизацията - 29500 обшествени зарядни има в момента на Острова. Приет е план за 300 000. И второ: държавен контрол и санкции за всеки оператор, който допусне неработещи колонки.
  • #7
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Колин Чапман се върти в гроба... ужас...
  • #6
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    най после и електрически офроудър маркетолозите изследват безкрайността на човешката вселена
  • #5
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много лош тунинг на Toyota Yaris Cross целящ да прилича на Lamborghini
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Екстериора, добре... интериора боза, а задвижването пълна фекалия!
  • #3
    1 rate up comment 2 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Много добре, само че коя е мрежата му за зарядни станции, щото йонитито е зле в кингдъма:))) Да не е като тойота без мрежа :))) Последната година куцо и сакато взе да произвежда ел.коли....
  • #2
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Филип ( преди 2 години )
    Урус, с емблема на Лотус
  • #1
    4 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Доста добър дизайн и вън, и вътре, но просто крещи Ламборгини Урус.