IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota тества 8-степенен автомат за GR Yaris

Новата скоростна кутия е насочена към производителност и намаляване на разхода

Най-запалените автомобилни фенове обичат ръчните скоростни кутия, но като цяло автоматикът е предпочитан, тъй като не само е по-лесен за управление, но често осигурява и по--добра производителност от механичния вариант.


Toyota GR Yaris


Японският производител Toyota е готов с нова 8-степенна автоматична трансмисия за GR Yaris, съобщава Car Watch. В момента трансмисията е поставена на тестови прототипи на модела, които са подложени на сериозни изпитания от екипа на Toyota Gazoo Racing. Тя е оборудвана с преобразувател на въртящия момент и планетарна предавка.

Новата трансмисия е фокусирана върху бързото движение и най-вече бързата смяна на предавките. Тя не е ориентирана изцяло към производителността, тъй като инженерите на Toyota искат да намалят разхода на гориво. За да бъде приспособена към хот-хеча, създателите на скоростната кутия са направили някои промени, включително по-големи въздухозаборници и инсталиране на охладител на маслото за автоматична трансмисия.


Toyota GR Yaris


Прототип на GR Yaris с новата автоматична скоростна кутия е бил тестван от Шигеру Хаякава, който е заместник-председател на борда на директорите на Toyota. Той описа модела като напълно различен и отбеляза, че е подложил колата на сериозно натоварване, за да се види как се държи трансмисията.

Все още не е ясно, кога новата скоростна кутия ще бъде монтирана на хот-хеча. В момента GR Yaris се предлага изключително с 6-степенна механична скоростна кутия, а автоматичната трансмисия трябва да направи модела още по-популярен на пазара. Най-вероятно новата скоростна кутия ще се появи и на GR Corolla, чието излизане на пазара вече беше анонсирано от Toyota.

Снимки: Toyota

0 от 500
  • #1
    6 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Другите минаха през 8-скоростни, 9-скоростни и 10-скоростни и вече ги махат, защото на електромобил СК не му трябва. Тойотка миналата година откри 8-скоростната.