IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Aston Martin сложи край на една ера с V12 Vantage

Спортното купе със 700 к.с. е последният модел на британците с такъв мотор

Ако имате достатъчно късмет да срещнете един от 333-екземпляра от новия спортен модел на Aston Martin - V12 Vantage, вероятно ще го запомните за цял живот. А причината е, че това е последният автомобил от една ера в историята на марката - тази на автомобилите с огромни мотори.


Aston Martin Vantage V12


Да, това е последният Vantagе, който получава легендарния 5,2-литров V12. Следващото поколение на модела ще бъде изцяло електрическо, така че този спортен автомобил е наистина специален. Още повече, че той няма как да бъде закупен, тъй като всички 333 бройки от модела вече са разпродадени. И със сигурност повечето екземпляри от него ще седят в гаражи, където ще увеличават стойността си през годините.

Задвижващият агрегат с двойно турбо има мощност от 700 к.с. и 753 Нм въртящ момент, който позволяват ускорение от 0 до 100 км/ч за 3,4 секунди. Максималната скорост на спортното купе е 322 км/ч, като цялата тази мощност се подава през 8-степенна автоматична трансмисия ZF и през механичен диференциал с ограничено приплъзване, монтиран в задната част на автомобила за по-равномерно разпределение на теглото.


Aston Martin Vantage V12


С 385 к.с. на един метричен тон, суперколата тежи 1795 кг благодарение на серия от мерки за спестяване на тегло. Основната от тях е е щедрото използване на въглеродни влакна, включително за предната броня, предния капак, предните крила/калниците и дори страничните прагове. Задните капак и бронята също са изработени от въглеродни влакна.

Автомобилът получава също олекотена батерия и специално разработен за този модел ауспух от неръждаема стомана с централно монтирани двойни накрайници. Той намалява теглото с 7,2 кг и е специално настроен, за да доставя по-агресивен звук на мотора.


Aston Martin Vantage V12


Въглеродно-керамичните спирачки на този Aston Martin гарантират, че автомобилът може да спре безопасно, дори когато температурата на роторите надвиши 800 градуса по Целзий. Тези ротори може да бъдат покрити с избор от два различни вида 21-цолови алуминиеви джанти, предлагани в сатенено черно или сатенено черен диамант. Като алтернатива за модела се предлага и олекотен вариант в черно, която намалява теглото с още 8 кг.

Друга важна хардуерна промяна е новото адаптивно окачване, включващо преработени стабилизатори, втулки и пружини и амортисьори. В сравнение с обикновения Vantage, моделът V12 има с 50% по-твърди предни и с 40% по-твърди задни пружини.


Още снимки на спортното купе с V12 - вижте в галерията:


Интериорът на Vantage V12 е не по-малко впечатляващ. Коженият салон е шит на ръка и с перфорация, а автомобилът разполага с абсолютно всички екстри, които трябва да притежава автомобил от висок клас.


0 от 500