IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Най-скъпа грешка при зареждане - McLaren F1 GTR бе напълнен с дизел

Собственикът на суперколата се оказа шеф на голяма петролна компания

Зареждането на автомобила с неправилно гориво е един от най-големите кошмари за шофьорите. И се оказва, че е доста срещано явление, въпреки опитите на производителите да го предотвратят. Данните сочат, че от 2016 г. насам над 150 000 британци са сипали в колите си грешно гориво, като последствията от това често са сериозни.


 McLaren F1 GTR


Нито един от тях обаче не е карал McLaren F1 GTR, който ще влезе в историята като „най-скъпата грешка при зареждане“. Собственик на колата е милионерът, колекционер и автомобилен състезател Франсоа Перодо, който е напълнил машината с двигател BMW V12 с дизелово гориво.

Разказвайки историята в Instagram, Перодо обяснява, че е предприел пътуване със свои приятели, които карали Porsche Carrera GT и Ferrari 488 Pista. Трите коли спрели на бензиностанция в Лондон, където Франсоа грабнал първия наличен „пистолет“ за зареждане. Той бил със синя дръжка, като тя изглеждала като тези за високооктанов бензин BP Ultimate.


 McLaren F1 GTR


Перото, който спечели „24 часа на Льо Ман“ в един от класовете през 2021 година, отбелязва, че по принцип при съвременните европейския автомобили е трудно да се постали по-дебелата дизелова дюза в тясната гърловина на резервоара за бензин. В случая обаче колата в по-старата версия GTR, която е направена за състезания и гърловината е по-широка, за да може да се зарежда по-бързо на пистата.

Автомобилът, разбира се, отказал да запали, но първоначално Перодо решил, че има някакъв друг проблем. Малко по-късно грешката била идентифицирана като „дизелово гориво“, което е доста странно, тъй като собственикът на колата притежава и Perenco – изключително мощна петролна и газова компания, създадена от покойния му база през 1975 г.


 McLaren F1 GTR


Снимка в Instagram показва техник, който източва дизела от резервоара на F1, след което се налага промиване на цялата горивна система, както и смяна на маслото. Перодо не се притеснява да говори за инцидента, но не разкрива дали има щети по колата му, както и колко ще струва тяхното отстраняване.

Снимки: Instagram


0 от 500