IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да очакваме от новия електрически флагман на Kia?

Дългият близо 5 метра кросоувър EV9 ще има пробег от 540 км

Преди дни корейският производител Kia представи стратегията си за развитие на компанията до 2030 г. Подобно на повечето производители, компанията също ще заложи на електрически превозни средства, пускайки на пазара14 модела, задвижвани само на ток.


Kia EV9


Един от тях ще бъде кросоувърът EV9, който ще се превърна във флагман на марката. Той ще бъде построен на базата на едноименния концептуален модел от 2021 г., като дължината му ще е около 5 метра. В основата на EV9 е платформата E-GMP, която Kia използва за модела си EV6.

Серийната версия на бъдещия всъдеход ще има пробег от около 540 км, което е повече от този на концепцията. Тя разчиташе на батерия с капацитет 77 кВт/ч, които осигуряваха изминаването на 480 км с едно зареждане. Бъдещият флагман на Kia ще получи два електромотора – по един на всяка ос, като мощността им все още не е известна. Знае се обаче времето за ускорение от 0 до 100 км/ч – не повече от 6 секунди.

От компанията уверяват, че зареждането от DC-станция с висока мощност само за 6 минути ще се осигурява допълнителен пробег от 100 км. За сравнение, концептуалният EV9 се зарежда от 10 до 80% да 20-30 минути при използване на станция с капацитет 350 киловата.


Kia EV9


В кабината на серийния вариант ще бъде поставен широк единичен екран. При прототипа от 2021 г. неговият диагонал беше 27 инча, но размерите му ще се увеличат. Флагманът на Kia ще бъде оборудван и с усъвършенстваният набор от асистенти на водача AutoMode, който след това ще се поставя и на други модели на марката.

В него влизат автопилот за магистрала Highway Driving Pilot, който ще позволи движение по някои участъци от високоскоростни пътища без намеса на водача, както и функция за смяна на лентата. През 2025 г. Auto Mode ще стане име на система, осигуряваща пълна автономност. Всички нови функции ще бъдат добавяни чрез безжична връзка Over-the-Air (OTA).


0 от 500