fallback

Експерти предричат дефицит на дизелово гориво

Доставките намаляват, а цените на световните пазари скачат

Доставките на дизелово гориво на световния пазар продължават да намаляват, като вече има недостиг, който ще продължи да се увеличава. Това е прогнозата на холандската консултантска компания Insights Global, чиито експерти очакват влошаване на ситуацията с този тип гориво.

Данните сочат, че само за последната седмица европейските запаси от дизел са намалели с 2,5%. В Азия положението не е по-добро – от началото на 2022 г. Китай ограничи износа на петролни продукти и в резултат на това цените на дизела се повишиха.

Тежките петролни продукти не се произвеждат от лек шистов петрол, а САЩ вече наложиха санкции срещу компании, които произвеждат тежък петрол във Венецуела и Иран. Самите Щати купуват дизелово гориво от Русия, при това в невероятно големи количества.

„Правя това от 30 години и никога не съм виждал такива пазари. Изчерпахме всичко - било то петрол, газ, въглища, мед, алуминий. Можете да назовете каквото и да е, но ние приключихме", коментира Джеф Къри, ръководител на изследването на стоките в Goldman Sachs.

В същото време Русия съвсем скоро ще бъде принудена да ограничи доставките на суровини, които са дефицитни на световния пазар, включително и на дизеловото гориво. Ако това бъде направено, цените за него ще се увеличат сериозно на вътрешния пазар, тъй като и там ще се усети недостиг.

fallback
  • #24
    анонимен ( преди 2 години )
    Стига сте вярвали на плашения, целящи спекула. Бензин, дизел и газ вървят ръка за ръка, няма как да правиш бензин без да правиш дизел. То бива плашения и истерии, ама това вече е жалко.
  • #23
    Браво ( преди 2 години )
    От кога чакам всичките дизелови каруци да се паркират и да не се изкарват.
  • #22
    Беновска пита ( преди 2 години )
    Нали на Запад се отказаха от дизелите??Пръкнаха се електромобили,чака се появата на електросамолети,електрокораби и електротирове!!
  • #21
    Genata ( преди 2 години )
    Всяко начало си има край!!!!Ние сме поредната цивилизация,пред колапс и разруха!!!
  • #20
    Баба Меца Сан ( преди 2 години )
    Оставете се, то и олиото скъпо стана...
  • #19
    Да ви таковам ( преди 2 години )
    Мамата зелени бозави меки китки и т н
  • #18
    По ( преди 2 години )
    скоро предвиждат поскъпване, то натам вървят нещата.
  • #17
    Ван Дизел ( преди 2 години )
    "Експерти предричат"... И веднага става ясно.
  • #16
    К. ( преди 2 години )
    Това е само началото. Тепърва ще ядем дедовия заради зеленоглавците с техните *** отизми, които накрая, ако не се вразумим и не ги изритаме, ще съсипят нашата цивилизация! Каква ирония и гротеска, на какво ли не устояхме, за да ни самоубият накрая мало умниците с въглеродните емисии...
  • #15
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    Вече никой не иска да прави компоти и по тази причина има недостиг на компютри. (А това е "актуална" новина от силиконовата долина за хора без мозък).
fallback
Последни