IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Последната истинска Alfa: тестваме обновения Stelvio

Италианският кросоувър компенсира малките недостатъци с много характер. Жалко, че трябва да се сбогуваме

В наши дни, когато говорим за неща като премиум, спорт и динамика, най-често се сещаме за някоя от германските марки. Но имаше и една епоха в историята на автомобила - и то доста дълга епоха - когато тези неща се свързваха основно с Alfa Romeo.
 
 
 
 
 
По времето, когато компанията от Милано привличаше най-престижните клиенти в Европа, Меrcedes беше предимно за вътрешна консумация в Германия, а BMW още дори не правеше автомобили, а мотоциклети.

Днес тестваме една кола, която бе създадена да съживи онази легендарна епоха. Излишно е да ви казваме, че не успя.
 
 
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
 
  
Когато за пръв път тествахме Stelvio в началото на 2017, от Alfa ни уверяваха, че очакват след три години да имат половин милион продажби. Вместо това през 2021 италианците не успяха да стигнат и 50 000 автомобила, и то ако включим и втория им модел - Giulia. След сливането на Fiat-Chrysler с Peugeot-Citroen вече е ясно, че песента на Stelvio и Giulia е изпята. От догодина Alfa ще произвежда съвсем други модели, на съвсем други платформи.
 
  
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
  
    
Нека го кажем честно: в икономическо отношение Stelvio е истински провал. Означава ли това обаче, че това е лош автомобил? Ни най-малко.

Нашето запознанство със Stelvio преди пет години беше любов от пръв поглед - или по-точно от първия завой. Защото това е автомобил, създаден преди всичко заради удоволствието от карането. Миналогодишният фейслифт, който тестваме днес, ни най-малко не е променил това.

Роберто Федели, инженерът зад този проект, дойде в Alfa от Ferrari, и това веднага си личи. Няма друг кросоувър с толкова бърз и директен волан. Почти няма друг кросоувър с такъв афинитет към завиването на скорост. И със сигурност няма друг кросоувър във високия сегмент, който да се усеща толкова лек.
 
 
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
  
   
Stelvio е построен върху отличната платформа на Giulia, но е повдигнат и с по-широка следа. Базовите версии са със задно предаване, но ние тестваме Veloce, с активна трансферна кутия и възможност до 50% от въртящия момент да отива към предните колела. Това е комбинирано с много добре настроено окачване, с двойна вилка отпред и многозвенно отзад. А също и с 8-степенния автоматик на ZF, който все така няма конкуренция на пазара.
 
 
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
 
  
След това идва ред на програмата за олекотяване. Тук господства алуминият - от цилиндровия блок до повечето компоненти на окачването. Дори карданът е от въглероден композит, за да се пести тегло. Резултатът от това е, че Stelvio тежи средно със 150 килограма по-малко от аналогично BMW X3, и с над 100 по-малко от Рorsche Macan.

 

Alfa Romeo Stelvio Veloce

280 к. с. максимална мощност

400 Нм максимален въртящ момент

5.7 секунди 0-100 км/ч

230 км/ч максимална скорост


Двигателят е другата област, в която бихте очаквали Alfa да е на висота. Stelvio се предлага и с дизел, и със заетия от Ferrari V6 на версията Quadrifoglio. Но ние тестваме обикновения двулитров бензин с турбо и 280 коня мощност. И ви уверяваме, че няма да ви трябва нищо повече. Това е пъргав мотор с жизнерадостен звук, който с лекота изстрелва тази доста голяма кола от място до 100 км/ч за някакви си 5.7 секунди. Само че не бихме го нарекли особено икономичен. От Alfa сочат 8.9 литра на сто комбиниран разход. Дори при доста спокойно каране обаче ние не успяхме да паднем под 10 на сто.
 
 
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
  
   
Споменаването на алуминиевото окачване вече ви е подсказало, че това не е машина за тежък офроуд. Просветът от 165 милиметра също не е в категорията на Land Rover и Wrangler. Но все пак Stelvio е кросоувър със задвижване на четирите колела и ще ви преведе оттам, откъдето обикновена кола не би могла - само трябва да сте внимателни. И ще го направи при доста добър комфорт на возене.
 
 
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
   
    
Нямаме забележки и към въшния вид, почти непроменен при фейслифта. Черната решетка, черните лакирани рамки на стъклата, матовите накрайници на ауспусите и червените спирачни апарати допълнително подчертават чара на нашата тестова Alfa.

Естествено, Stelvio не е и без недостатъци. Някои от тях са малки и типично италиански недомислици, като гигантските планки за смяна на скоростите. Толкова големи, че всъщност усложняват достъпа до лостчетата за чистачките и мигача.
   
     
Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
    
     
Екранът на мултимедията е пораснал до почти 9 инча, но пак изглежда носталгично малък на фона на конкурентите. Разбира се, ние не сме китайци и не смятаме, че наличието на телевизор на таблото е най-важното качество на един автомобил. И все пак в това отношение Stelvio изглежда леко старомодно.

Иначе мултимедията е интуитивна и бърза, с Android Auto и Apple CarPlay. Теството ни Veloce има двузонов климатроник, аудиосистема с 10 колони, спортни кожени седалки с отопление, спортни педали и декорации от алуминий, три USB порта. Има също подгряване на дюзите за чистачките и на волана. Багажникът побира 525 литра, с електрическа врата е и може да се отваря с крак. Всичко това струва 127 000 лева по ценова листа, или 114 000 лева с отстъпка по времето, когато заснехме този тест.


Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв


С две думи, Stelvio е един много добре обмислен автомобил, който компенсира малките недостатъци с много характер. И толкова по-жалко, че ще трябва да се простим с него.


Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
  
    
Можем да кажем със сигурност, че Alfa Romeo няма да изчезне. Доколкото познаваме Карлос Тавареш, новия шеф на Stellantis, в бъдеще компанията ще продава повече, може би по-качествени и по-комфортни, и със сигурност по-съблазнителни като дизайн автомобили.


Alfa Romeo Stelvio Veloce тест драйв
   
     
Все пак имам печалното чувство, че това ще е лебедовата песен на Alfa от старата школа. Онази Alfa, която никога не е била особено надеждна, никога не е била особено практична или особено изгодна. Но винаги е компенсирала това с  качество, което почти никой друг не притежава: умението да те накара да се чувстваш жив.


Още снимки от теста на Stelvio вижте в ГАЛЕРИЯТА:


 

0 от 500
  • #40
    4 rate up comment 1 rate down comment
    Опит с Алфа Стелвио ( преди 2 години )
    Алфа Ромео Стелвио, във вариант Велочи е страхотен автомобил.Тук искам да подчертая че наблягам единствено и само на автомобилът, като такъв а именно чисто в техническо отношение и диманични характеристики. Този автомобил е Страхотен за управление, особено в по-динамичен режим. Всичко е настроено перфектно единствено и само за удоволствие.С Удоволствие преглъщам всички недостатъци, които биха се появили. Кефът от управлението е не сравним.
  • #39
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Ok ( преди 2 години )
    Много е готина. Подобно усещане за спорт и директно управление го има единствено в Порше Кайен и Мазда CX-7 бензинката, всички други сувове, дори БМВ се усещат по друг начин.
  • #38
    0 rate up comment 19 rate down comment
    Techno ( преди 2 години )
    Когато и да го закрият или фалират това недоразумение наречено Алфа Ромео винаги ще е късно.То бива,бива калпаво качество,то бива,бива трошляци ама тия са пълна трагедия.В Щатите много бързо ги разкриха и много скоро се чува,въобще няма и да се предлагат на пазара.Алфа ако мине 10тина хиляди километра без да се скапе поне няколко пъти си е цяло чудо.Как може да има хора да дават пари за това наказание,даже и френските еднодневки Рено,Пежо и Ситроен са по-добре от тия..
  • #37
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Айде ( преди 2 години )
    Още когато излязоха на пазара бях казал тук във форума. Много красиви коли, супер, че са минали на задно предаване, но с тази цена пак няма да направят нищо. Просто цената ако беше колкото на Пежо, Рено, Тойота, Хюндай ... щяха да са хит. Но само с цена не се става премиум марка.
  • #36
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Сега като минат ес класите на 4-ри цилиндъра от Дачия ше фо питам тъ пака доле какво мисли щом не е 16 цилиндрес
  • #35
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То пазара си показва ... стелвиото най-евтините му версии започват от 50к нагоре на вторичния пазар и това вече е факт от няколко години.
  • #34
    1 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    само да кажа че автомобилите започват с 6 цилиндъра и свършват с 8 10 12 16 всичко друго е средство за придвижване от точка А до Б стелвио и жулия не могат да играят в една лига с немската тройка дълго е за обяснение алфа е история нищо повече
  • #33
    18 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Някой от вас, които пишат умни коментари , поне качвал ли се е на Стелвио(за тази алфа е статията), да не питам повече дали я е карал. Трета година карам Стелвио, купено от САЩ, на 800 км, относително леко ударено, на 60 % от цената в Бг. Преди това три години, с БМВ ХЗ, 280 к.с.БМВ то пасти да яде. По сбалансирана кола, в този сегмент няма, нито ХЗ, нито Порше Макан, АУДИ Q3(карал съм ги всичките) За 70 хил. км с Алфата , само масло, и едни накладки. БМВ то в пъти по скъпо обслужването
  • #32
    13 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Абсолютно всяка марка автомобили си имат черна овца ненадеждни коли и точни попадения здрави и надеждни коли. Няма значение дали марката е германска, италианска, френска, японска, корейска или американска. А тук във сайта всеки хвали своето, нищо че може да се е разорил от ремонти. И каква е тая неприязъм и негативизъм по френските и италианските коли тука?
  • #31
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Анонимен ( преди 2 години )
    Каквото да говорите и както и да го въртите истината е, че Алфа за последните 30 г. няма момент, когато да са били на печалба.Да имали са своите силни моменти, но в далечното минало, след това всичко е трагедия.Мойте уважения, но масовия алфа фен в България кара 147-ца 1.9 жтд с чип. Ако смятате, че това е Алфа Ромео сте ама много далеч от истината.