IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

8 места и 1000 километра пробег: запознайте се с електрическия Fresco XL

Този необичаен електромобил е дело на норвежки стартъп

Ако случайно сте чували името Fresco, на норвежки стартъп за електромобили, кръстен на социалния и футуристичен инженер Джак Фреско, то най-вероятно е било през 2019 година. Тогава компанията показа дизайна на електрически седан, наречен Fresco Reverie. А след дългата пауза ентусиастите са готови с нов проект, който е коренно различен и необичаен.


Fresco XL


Наречен Fresco XL, новият електромобил представлява необичаен тип возило, смесица между кросоувър и миниван, който по-просто може да определим като "превозвач". И, по уверение на създателите му, ще може да измине с едно зареждане цели 1000 километра, без, обаче, да се споменава какъв е капацитетът на батериите.

И макар да не е ясно колко киловатчаса ще е акумулаторният блок, от Fresco заявяват, че той ще е структурен компонент на електромобила. И ще може да се използва за отдаване на електричество към домашната мрежа, чрез V2L система. Задвижването ще е с два електромотора, по един на всяка ос, като автомобилът е замислен за използване в сурови условия, каквито Норвегия предлага през зимата.


Fresco XL


Що се отнася до дизайна на Fresco XL, можем най-общо да го определим като компютърната мишка Apple Magic Mouse с фарове и колела. Все още не е ясно как изглежда машината отвътре, тъй като представените триизмерни изображения са само на екстериора. Знае се само, че седалките ще могат да се свалят така, че возилото да може да се използва като кемпер.

И макар представените изображения да са на триизмерна компютърна програма, норвежкият стартъп уверено приема депозити от 1000 евро за предварителни поръчки и е определил очакваната финална цена на електромобила на точно 100 000 евро. доста смело, предвид факта, че няма нищо налично, а персонала на компанията към момента наброява едва 6 души...

Повече изображения на Fresco XL може да видите в галерията:

0 от 500