IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ограничение до 30 км/ч в центъра на София

Първата „Зона 30“ в столицата започва да действа още от февруари

До края на тази година в целия исторически център на София ще се въведе "Зона 30" - ограничаване на скоростта на движение до 30 км/ч по второстепенната улична мрежа. Това съобщи Димитър Петров директор на Дирекция "Управление и анализ на трафика" на Столичната община за БТА.


София център


От 10 февруари "Зона 30" се въвежда в карето между булевардите "Пенчо Славейков", "Прага", "Скобелев", "Витоша". Целта е повишаване на пътната безопасност и стимулирането на по-широкото използване на алтернативни методи за придвижване, обясни Петров. "Зона 30" ще бъде въведена с поставяне на съответните пътни знаци, бележещи началото и края на зоната.

Директорът на Дирекция "Транспорт" каза, че в тази зона към момента съществуват различни физически ограничители на скоростта като повдигнати пешеходни пътеки, изкуствени неравности, както и едно от основните правила за успешното въвеждане на такива зони - еднопосочност на улиците и запазване на правилото за предимство на дясностоящия. 

По думите на Петров така водачите са принудени да намаляват скоростта на кръстовищата и почти да спират, за да се огледат за движещ се от дясната им страна автомобил. Това са основните елементи от пакета мерки, които се прилагат успешно в почти цяла Европа, за ограничаване на скоростта, обясни Петров.

Коя ще бъде следващата зона с ограничение до 30 км/чвижте в Dnes.bg

0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Стан ( преди 2 години )
    За безопасност и ниво на шум разбирам, но откъм замърсяване грешат. Реалността ще е колите отделят повече газове защото прекарват повече време на пътя.Моята и почти всяка кола може на различни скорости с еднакви обороти на различни предавки. Затова предимно се увеличава замърсяването от колите с всички причини да спираш или намаляваш. Като пътят ти се увеличи двойно като време и колата ще замърсява двойно, нищо че минаваш същите километри.
  • #9
    0 rate up comment 1 rate down comment
    FenIX ( преди 2 години )
    Какво се косите като след няколко години с тия еко стикери в центъра ще влизат само електрички ;-)
  • #8
    0 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Правилно само тотален неграмотнил не мой вдене колко оборота прави коляновият вал при 30км/ч при 100 км/ч и при 200 км/ч и съответно колко повече гориво от там и газове изгаря.
  • #7
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    със сигурност ще приемат тази мярка благодарение на ковид-фондовете ,
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    bmw ( преди 2 години )
    30 са много, трябва да е 5 км/ч за BMW е режим ревю
  • #5
    4 rate up comment 2 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    Да не сте пили нещо отровно?Я стига писахте гг.лупос.ти,ограничение на скоростта в София,да бе да.
  • #4
    9 rate up comment 3 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Колега прочети го тоя правилник най накрая! То в жилищни зони това важи отдавна...
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Sameman ( преди 2 години )
    За центъра не знам, но със сигурност в кварталите трябва да бъде вкарано масово! Така както е в Германия! Не някакви гологлави типчета с диагоналки и надупена чалга да демонстрират двете си мозъчни клетки!
  • #2
    8 rate up comment 1 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Мемфис: Щот тазваше светата истина, а е политически некоректно да назоваваш нещата с истинските им имена. Колегата беше изразил отношение за менталното здраве и мисловните процеси на гениите приели тази поредна дивотия
  • #1
    13 rate up comment 10 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Върховна глупост, за 3та ми е малко за 2ра ми е много, ше харча повече гориво и ще замърсявам далеч повече! А "исторически център" за келявата София - смях! В коментар 1 е казано точно и ясно! Подкрепям на 1000%