IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо собственици на автомобили третират акумулатора с антикорозионни средства

Този нестандартен подход помага в грижите за колата, но и крие редица рискове

Повечето собственици на автомобили си спомнят за акумулатора само когато колата откаже да стартира, било поради напълно "мъртва" батерия, подходяща само за скрап, или ако "акумулаторът" просто е разреден "до нула". В последния случай е най-добре да извадите акумулатора от автомобила и да го заредите до нормално ниво с зарядно от електрически контакт. Напълно "мъртва" батерия пък определено отива на сметището.


акумулатор


Но тук могат да възникнат проблеми. В почти всеки съвременен лек автомобил стартерната батерия е фиксирана със специална хоризонтална скоба. Двата ѝ края от своя страна са свързани с дълги винтови връзки към платформата, на която стои "батерията". По този начин акумулаторът всъщност е притиснат между скобата и тази платформа. Основният дизайн на такъв фиксатор е толкова стар, колкото и самият автомобилен свят. Може да се види както в много стари, така и повечето съвременни леки коли.

Но тази система за задържане на батерията има слабо място. Шпилките представляват тънки стоманени пръти с фина резба в краищата, които се издигат над горната част на акумулатора. В условията на солени зимни пътища тази шпилка ръждясва толкова много, че понякога става напълно неработеща. Поради това е и физически невъзможно да премахнете старата батерия, докато не скъсате поне една от тези метални връзки.

След като се "скъса" въпросната част, собственикът на автомобила започва да търси неин заместител. Но това е рядко търсена част. Следователно, след като я поръчате в магазина, ще трябва да чакате дълго време за доставка, поставяйки колата "на трупчета", защото е силно е силно непрепоръчително да шофирате с батерия, която свободно подскача при неравности. От удари върху дупките пластмасовият корпус на акумулатора може да се спука, а електролитът да изтече в двигателния отсек - с всички произтичащи от това "киселинни" последици.


акумулатор


Проблеми, дължащи се на ръждясали връзки за закрепване, вероятно се срещат не само при по-старите автомобили. Факт е, че животът на добра батерия в родните условия е 4-5 години. И след 5 години реагентите против заледяване могат да причинят ръжда на всяка метална шпилка. Но разумният собственик на автомобил е в състояние лесно да се подсигури.

Купува се малко количество някакъв вид антикорозионна смес от най-близкия магазин и се използваме за обработка на видимите части на двете шпилки за закрепване на акумулатора. Това е всичко, корозията няма да стигне до тях и батерията може лесно да бъде извадена по всяко време. Освен това няма да навреди да излеете малко антикорозионна течност и на клемите заедно с поставените върху тях проводници. Това ще ги предпази от замърсяване и окисляване, което ще е само от полза за електрическата връзка между акумулатора и ел. системата на автомобила.


0 от 500