IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Специалист по прахосмукачки стана шеф на Volvo

Джим Роуан заменя Хакан Самуелсон, който се оттегля след 10 години начело на компанията

Шведският автомобилен производител Volvo обяви промени на най-високо мениджърско ниво. Настоящият главен изпълнителен директор на компанията Хакан Самуелсон напуска поста си от 21 март, като на негово място позицията ще заеме Джим Роуан, който идва от съвсем друг сектор на индустрията.


Volvo


Самуелсон зае поста си през 2012 година, две години след като официално се присъедини към компанията. В прес съобщение за промените, от Volvo обясняват напускането на мениджъра с изтичане на договора му. Шведът ще напусне и мястото си като член на борда на директорите на марката, макар че за известно време ще държи тази позиция в дъщерната фирма Polestar, която пък скоро се очаква да бъде листната на борсовия пазар Nasdaq.

Джим Роуан идва от технологичния сектор, като до момента е бил изпълнителен директор на Ember Technologies - компания, произвеждаща иновативни чаши за кафе и чай, подддържащия самостоятелно оптимална температура. Преди това е работил като шеф на Dyson Group - световен производител на прахосмукачки, който имаше планове за производство на електромобили. А по-назад в кариерата си е бил оперативен директор на компанията за телефони и технологични решения BlackBerry.


Jim Rowan


Изборът на Роуан от страна на Volvo, според официалното изявление на компанията, е продиктуван от богатият му над 30-годишен опит, в областта на софтуерната разработка, дигиталната трансформация и и дизайна на иновативни потребителски продукти. И така ще помогне на автомобилния производител да постиген стратегическите си цели и да се наложи като лидер.

"Щастилв съм да се присъединя към екипа на Volvo Cars в такова интересно време, в което се трансформират и индустрията, и потребителските нагласи. Успехът на компанията по отношение на иновации, сигурност и качество, комбинирани с вдъхновяващи технологични и екологични способности, с радост ще ме поставят на "шофьорското място" за предстоящите години", заяви Джим Роуан.

Хакан Самуелсон, от своя страна заяви: "Радвам се да поздравя Джим за новата му роля, с която ще продължи развитието на Volvo Cars. Искам да изкажа искрените си благодарности към всички служители на компанията за невероятния прогрес, който постигнахме заедно през изминалите 10 години - не само защото направиха Volvo една от най-бързо нарастващите и с най-голямо доверия премиум автомобилни марки, но и за това, че винаги са се отдавали на иновациите и осмисленото лидерство".

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    предишния беше голям мошеник този тепърва ще има да се учи след като ги купиха китайците волво са едни от най големите шарлатани на пазара гледайки от съседната статия ми е странно как има балъци които да им купуват недоразуменията
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Предният здраво занижи качеството. Дано новият върне марката в челото, където си беше.
  • #1
    4 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Дa очакваме значи Polestar прахосмукачки?