IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Tesla започва най-голямата сервизна акция в историята си

Компания ще изтегли за поправка 475 000 автомобила Model 3 и Model S

Американският производител Tesla ще предприеме най-голямата сервизна акция в историята си, като ще изтегли 475 000 автомобила Model 3 и Model S. Това със сигурност ще донесе „черни“ точки на компанията, чиито модели постоянно печелят най-високите официални оценки за безопасност.


Tesla service


Причината за сервизната акция е заради камери за задно виждане и ключалките на багажника, съобщи Националната администрация за безопасност на движението по пътищата на САЩ (NHTSA), като добави, че до момента няма официални данни за инциденти заради проблемите.

За Model 3 от NHTSA посочват, че кабелният сноп на камерата за задно виждане може да бъде повреден при отваряне и затваряне на капака на багажника, като това ще доведе до прекъсване на сигнала. При Model S ключалката може да не функционира, като и в двата случая Tesla напълно безплатно ще отстрани всички проблеми.

Изтеглянето идва в момент, когато Tesla е подложена на контрол от регулаторните органи в САЩ поради редица опасения за безопасността на автомобилите на марката. Главният изпълнителен директор на компанията Илон Мъск категорично отхвърли всички предположения, че не са взети необходимите мерки за безопасност и дори стигна по-далеч, като нарече действащите в момента регулации „неадекватни“.


Tesla service


„Нашите превозни средства достигнаха най-ниската вероятност от получаване на наранявания от всички коли, които са тествани някога от правителството на САЩ. Ние смятаме, че действащите регулации са неадекватни и отиват много по-далеч, отколкото изискват действителните разпоредби“, коментира Мъск.

Tesla ще изтегли около 356 309 автомобила Model 3, произведени през периода 2017-2020 г., както и около 119 009 автомобила Model S (2014-2021 г.), съобщи NHTSA в документи. Общата бройка е 499 500 превозни средства, като това е най-голямата сервизна акция в историята на марката. Тя стана причина и за спад на акциите на компанията с 1%, след като преди това те бяха увеличили леко стойността си.

През януари Tesla изтегли 158 000 автомобила заради проблеми със сензорния екран. Пет тодини по-рано Tesla вкара в сервизите си 2700 бройки от Model X заради потенциален проблем с третия ред седалки в задната част на салона.

0 от 500
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    ала-бала ( преди 2 години )
    На печелившите ЧЕСТИТО !
  • #3
    3 rate up comment 10 rate down comment
    TSLA ( преди 2 години )
    Истинските фенове на марката чакат статия като куче ухо в бръснарския салон. Само дето с дуднене пари за Модел С не се изкарват.
  • #2
    9 rate up comment 11 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    До #2 При Model S проблемите са свързани с предния капак, което може да доведе до отваряне на капака по време на движение - това не знам по кои стандарти освен по Илоновите е безопасно. А като знам, как работят системите - излизането от строя на една от камерите сигурно ще доведе след себе си пълно побъркване на електрониката и ко4ака ще те нахака нейде...
  • #1
    8 rate up comment 13 rate down comment
    Тинтири-минтири ( преди 2 години )
    Илончо кво да каже: "действащите в момента регулации неадекватни. - той никога не е бил виновен, на него все козината му кофти била