IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Цените и двигателите на Dacia Bigster вече са известни

Новият флагман на румънците ще получи хибридно задвижване, но няма да изневери на стратегията на марката

Румънският производител Dacia ще пусне нов флагмански модел през следващата година. Вече е известно, че той ще се казва Bigster, като ще катапултира марката на доходоносния пазар на по-големите SUV, предлагайки на купувачите по-достъпна алтернатива на подобните като размери Land Rover Discovery Sport и Volkswagen Tiguan.


Dacia Bigster


Предвид тази конкуренция, Bigster ще бъде изключително важен автомобил за марката. Той е един от трите нови модела, които производителят готви до 2025 г. Компанията-майка Renault планира атака в сегментите на семейния хечбек и средния SUV, като новият Bigster ще играе ключова роля в стратегията. Той ще се нареди до модели като Renault Clio и Renault Austral, който заменя Kadjar.

Благодарение на използването на платформата CMF-B, която е в основата на всички модели на Dacia, бъдещият Bigster ще предложи не само по-големи размери, но и ще запази основното оръжие на марката – достъпната цена, съобщава Auto Express, като публикува и свое виждане за дизайна на модела, чийто дебют ще се състои не по-рано от 2024 г.


Dacia Bigster


Производителят вече потвърди, че новият SUV ще бъде с дължина 4,6 метра, което е приблизително същият размер като Land Rover Discovery Sport, но пък е по-голям от Volkswagen Tiguan. Марката обеща и просторен интериор, като все още не е официално потвърдено дали ще има вариант със 7 места. Това обаче едва ли е най-притеснителното за клиентите, тъй като компанията вече се погрижи за тези, които искат повече пространство с пускане на 7-местния Dacia Jogger MPV.

Платформата CMF-B позволява използването на широка гама от задвижващи агрегати – включително хибриди, каквито досега Dacia не предлагаше заради високата цена. Bigster и новият Jogger MPV ще бъдат оборудвани с такива системи, като ще получат задвижващия механизъм със 140 к.с., поставян на Clio E-Tech. В неговата основа е 1,6-литров бензинов двигател с 4 цилиндъра.


Dacia Bigster


Отделно от това, Renault вече потвърди разработката на нова хибридна система, която също ще бъде поставяна на нови флагман на Dacia. Тя използва 1,2-литров турбомотор с 3 цилиндъра, като съвкупната мощност на агрегата ще бъде около 200 к.с.

Най-интересно обаче е колко ще струва новата Dacia Bigster. Очаква се цените на SUV-модела да стартират от около 22 500 Така той ще бъде по-евтин с около 6000 евро спрямо VW Tiguan и с около 2500 евро от Skoda Karoq.

Снимки: AutoExpress

0 от 500
  • #8
    1 rate up comment 3 rate down comment
    MaxXx ( преди 2 години )
    Лошото е, че 23000.00 евро ще е малкия мотор. Предполагам че 1.6 ще е към 30000.00 евро с прилично ниво на оборудване, иначе колата изглежда перфектно.
  • #7
    2 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    ти румънец на пътя виждал заради тях мисля да си купя тир
  • #6
    77 rate up comment 6 rate down comment
    Африканец до нонер ( преди 2 години )
    Да ви се чуди човек, от висотата на какво самочувствие , обиждате румънците и колите им? Може би от висотата на най-бедния, болен , мързелив и завистлив народ в Европа? Смешни сте. Нищо не произвеждате, освен корупция , ама сте много големи.
  • #5
    14 rate up comment 6 rate down comment
    До 4 / 5 ( преди 2 години )
    Цената в Бг ще е поне с 5 хиляди надолу - никога не сравнявайте бг цените с анонса за европейския пазар. В Германия Кашкай започва от 27 000 евро - 4500 евро над базов Бигстър.
  • #4
    24 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    На към 44к има доста коли дето да си купиш, но определено и за тази ще си има пазар. На фона, че повсеместно всички вдигнаха цените с 6к и нагоре, е добре, но пак за работещия беден човек е пара.
  • #3
    25 rate up comment 36 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    За тия пари МНОГО по-добре е новия Нисан Кашкай. Не че не са от една група, но предпочитам японска марка сглобявана в Англия, пред мамалигарска каруца.
  • #2
    47 rate up comment 2 rate down comment
    bo ( преди 2 години )
    Браво на мамалигите! Развиват се в правилната посока....
  • #1
    46 rate up comment 5 rate down comment
    VW ( преди 2 години )
    (Неу)Дачията стана за Рено,както Шкода за Фолксваген или поне натам вървят нещата. Не е зле,дори доста добре,спрямо това, което виждахме от тях допреди известно време. И все пак вече не така евтина. Но не е никак зле.