IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Този 0,3-литров едноцилиндров двигател развива 90 к.с.

Моторът е атмосферен и е създаден преди 20 години (ВИДЕО)

Повечето от вас са чували за Cosworth - инженерингова компания, специализирана в двигатели за състезателни автомобили и граждански спортни модели. Преди време тя разработи 6,5-литров V12 за Aston Martin Valkyrie, а наскоро и 3,9-литровия V12 за суперколата Gordon Murray T.50.


Cosworth


И двата високооборотни двигателя са базирани на компактни трицилиндрови 1,6-литрови агрегати. Въпреки това, в края на 90-те години на миналия век експертите се занимаваха с още по-малък двигател с вътрешно горене, който е представен във видеото.

Всъщност, това беше експерименталният прототип, на базата на който беше разработен V10 мотор за Формула 1. Двигателя има наистина малки размери - само с един цилиндър и работен обем от 0,3 литра. И ако малките агрегати за фокусирани към ниските вредни емисии, този е направен за за максимална ефективност, като разполага с цели 90 к.с.



Двигателят на Cosworth служи като отправна точка за разработването на TJ V10, който по-късно беше използван в автомобилите във Формула 1. По-специално, той беше използван от екипа на Jaguar Racing през 2003 г., а след това и от Red Bull през 2005 г. Моторът беше изваден от употреба именно в края на този сезон, тъй като от 2006 г. всички автомобили от F1 трябваше да използват V8 с максимален работен обем от 2,4 литра.

Логично възниква въпросът - защо тестови прототип трябва да бъде толкова малък? Причината е една - това е най-евтиният и бърз начин да изпробвате нови компоненти, преди да създадете устройство в пълен размер.

Снимка и видео: Drivetribe / YouTube

0 от 500
  • #6
    11 rate up comment 2 rate down comment
    Бъдещето ( преди 2 години )
    Това е препратка към последните мигове на двг след някоя година, преди тотално да го убият..
  • #5
    4 rate up comment 6 rate down comment
    петела ( преди 2 години )
    Абе чували сме за косуърт,ама не толкова хубави работи. Обикновено зад колата косуърт ставаха " влакчетата"
  • #4
    8 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Мотора е супер, даже ако е 0.5 ще е 150 коня. Което е повече от достатъчно.
  • #3
    12 rate up comment 3 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Тройки, не казвам, че не е постижение. Но е на стенд. Не се знае какъв ресурс ще извади....В МотоГП са по хиляда куб.см. с по около 300 коня. И имат доволно ресурс....Атмосферки. Дадох мотора на Мерцедес като пример, че големи мощности не се вадят от вчера....Ама, турбинката дава и нютончета....
  • #2
    17 rate up comment 3 rate down comment
    333 ( преди 2 години )
    Газко, гледай си уазките. Тоя е атмосферен, не е турбо. А атмосферен с такава литрова мощност е постижение.
  • #1
    7 rate up comment 7 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Ама, откъде да сме чували за Косуърт!? Те, нито във Ф1, нито във ВРЦ имат участие...Само вие сте чували за тях!...Апропо, още през 1956 година Мерцедес прави турбомотор от 1500 см2, с мощност 1500 к.с.!!! Но двигателят остава на стената, никога не е монтиран на автомобил...