IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Вижте най-скъпия Ford в историята

Легендата Mustang Shelby GT350R отива на търг, за да подобри собствения си рекорд

За феновете на американските коли (а и не само) Ford Mustang е истинска легенда и Светият граал на автомобилизма. От 60-те години на миналия век, "понито" възхищава феновете на спортните машини и въпреки започващия енергиен преход, ентусиазмът към митичния бензинов muscle car не спада и до днес.


Ford Mustang Shelby GT350R 5R002


Както при всеки модел, особено спортен, има и специални версии, които днес са доста редки и най-вече - доста скъпи. В случая говорим за най-скъпия Ford Mustang в историята, който е прототип Shelby GT350R с номер на шасито 5R002. Миналата година редкият екземпляр бе продаден за рекордните 3,5 милиона долара, а сега отново ще бъде предложен на търг, за радост на (заможните) почитатели.

Носещ прякора "Летящият Мустанг" (Flying Mustang), това е един от най-редките и важни автомобили в историята. Пилотиран и разработван от американски моторспорт легенди като Кен Майлс, Боб Бондюрант, Чък Кантуел, Питър Брок и Джери Тайтъс, това е първият Mustang Shelby, побеждавал в състезание. И по-точно в над дузина надпревари.


Ford Mustang Shelby GT350R 5R002


Shelby GT350R е доминант по трасетата през 1965 година и е служил за база на бъдещите модели по онова време. Доказвайки се многократно на пистите, автомобилът е закупен от инженера Бил Клоусън, работещ по онова време за Ford Performance, срещу солидните 4000 долара. Колата е участвала в още спортни събития, а двигателят е заменен с експериментален такъв от Ford GT40.

През 1970 година този Mustang попада в ръцете на пилота Луис Бланк, който, след като го използва за няколко състезания, го изоставя за почти 20 години. През 1989 година машината е открита и изложена в музея на Shelby в Боулдър, Колорадо, като е в състоянието, в което е намерена. Компанията Thoroughbred Restorations я закупува и я възстановява напълно, включително и с оригиналния й двигател, постигащ над 300 к.с.

През лятото на 2020 година, този Ford Mustang Shelby GT350R отива на търг, където, както споменахме, достига внушителните 3,5 милиона долара. Но сега, по неизвестни причини, купувачът му е решил да се раздели с него. Едва ли просто иска да избие някой лев, по-скоро отново ще видим рекордна цена. Предстои да разберем в средата на януари.
  
   
Повече снимки на уникалния Mustang Shelby GT350R 5R002 - в ГАЛЕРИЯТА:

0 от 500