IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Mercedes-Benz получи право да ползва автопилот от 3-то ниво

Засега технологията е достъпна за два модела, и то само в Германия (ВИДЕО)

Автомобилните производители с бавни крачки се придвижват към време, в което няма да има нужда хората да управляват автомобили, а само ще се возят в тях. Автопилотите от 1-во и 2-ро ниво по класификацията SAE вече са успешно внедрени, но те не решават най-важната задача в случая – да освободят вниманието на човека от пътя.


Mercedes-Benz Drive Pilot


Нещата обаче се променят постепенно, като Mercedes-Benz обяви, че е получил одобрение от KBA (Федералното управление за автомобилен транспорт на Германия) за използване на системата Drive Pilot на моделите си S-Class и EQS. От компанията твърдят, че Германия е първата страна, легализирала автопилот от 3-то ниво, а Mercedes първи в света ще предложи този система на всеки желаещ.

Уви, това не е точно така, защото още през миналата година Япония легализира използването на Honda Legend със системата Traffiac Jam Pilot. Самият модел беше представен през март тази година, като неговият автопилот е предназначен за движение в задръствания и работи при скорост до 50 км/ч при редица ограничения – маркировка, подходящ път, хубаво време, телеметрия и др.


Mercedes-Benz Drive Pilot


В Германия скоростта е малко по-висока – 60 км/ч, като автопилотът на Mercedes ще работи само на магистрали, което на практика означава при движение в силен трафик. Автоматичното изпреварване е забранено, но може да бъдат избягвани препятствия на пътя – като дупки, например.

Drive Pilot се активира с бутон на волана и ако система прецени, че всички условия са изпълнение, водачът може да се отпусне и за се занимава с нещо друго. Той обаче във всеки един момент трябва да бъде готов да поеме управлението. А ако не го стори, системата сама ще спре автомобила, ще включи аварийните и ще повика помощ.


Mercedes-Benz Drive Pilot


От Mercedes-Benz са оборудвали Drive Pilot с доста техника – лидар и два радара в предната част, стереокамера под челното стъкло, четири странични камери, както и една задна. Има още датчици за влажност (явно да работа в лошо време), микрофон за разпознаване на сирените на спасителните служби и полицията, 12 ултразвукови датчика и GPS-навигация с постоянен интернет и връзка с център, от който регулярно се обновява информацията.

В компанията очакват, че след Германия автопилотът от 3-то ниво ще бъде легализиран в другите държави от ЕС и във Великобритания, а след това в САЩ и Китай. Броят на моделите, на които ще се предлага Drive Pilot постепенно ще се увеличава.


Снимки: Mercedes-Benz

0 от 500