IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо все още не можем да се доверим на автопилота?

В еднакви ситуации на пътя системата реагира по различен начин (ВИДЕО)

Наскоро стана ясно, че автопилотът на Tesla не вижда паркираните край пътя автомобили на аварийно-спасителните служби, заради което се стига до инциденти. Наложи се системата да бъде актуализирана, за да се разреши проблема. Тя обаче продължава да съществува като бета-версия, а новата е десета поред.


Tesla автопилот


Настройките на системата се провеждат от доброволци, които преминават без строг подбор. Много от тях съобщават, че десетата версия на Tesla FSD действително дълго време може да води автомобила самостоятелно, но в някои случаи се появяват проблеми. Те възникват, когато системата все още не е обучена, твърди изданието Inside EVs и дава пример.

В публикуваното видео се вижда как системата на автопилот напълно игнорира задната част на спрял край пътя автобус и шофьор на електромобила е принуден да поеме управлението. Веднага след това обаче автопилотът на Tesla напълно самостоятелно се справя със заобикалянето на машина на "Пътна помощ".



Това означава, че въпреки всички твърдения на Tesla, действията на нейния автопилот не могат да бъдат считани за логични и последователни. Съответно, човекът зад волана трябва да бъде постоянно нащрек, за да може да поеме управлението, ако се наложи.

Снимка и видео: YouTube

0 от 500
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Даже във видео се казва, че Тесла получава данните и това остава във системата. И ще се ползва за напред.
  • #2
    3 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Може би, ако спазваха инструкциите, въпросните шофьори нямаше да ползват БЕТА версия, все едно е завършена продуктува таква, след 20 години ъпдейти. Защото е казано, че е бета и е за тестване и че ТРЯБВА, да се следи и че СЕ ОЧАКВАТ ПРОБЛЕМИ. До 1 - Очаква се? Какво? Какви ги дрънкаш бе? Ниво 4 е за пътищата, ниво 5 е, като може да си сложиш бебето в колата, да я пратиш на детска градина, лелката да подпбере бебето, а после колата да отиде някъде, да я натоваря с бира и да ти я докара.
  • #1
    17 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    По-добре сам да си карам колата, вместо постоянно да съм под напрежение, каква глупост ще сътвори на Мъск недоразумението!