IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Възрастните шофьори стават все повече и все по-опасни

Изследване показва, че тази тенденция ще се увеличи значително през следващите 20 години

По-възрастните шофьори са изправени пред по-висок риск от инциденти на пътя, установи изследване във Великобритания, в което се казва, че са необходими спешни мерки, защото населението ще продължи да остарява с все по-бързи темпове.


възрастни хора


В доклада на Фондацията за пътна безопасност (RSF) се посочва, че с течение на времето хората остаряват и способностите им зад волана намаляват. В началото това не е проблем, но броят на по-възрастните хора, водещи активен начин на живот, се увеличава. А това означава, че на пътя ще има все повече шофьори с намалено зрение и по-бавни рефлекси.

Авторите на изследването очакват, че броят на произшествията с фатален край с шофьори на възраст от 70 до 79 години ще се увеличи с 40% през следващите20 години. Затова от Фондацията призовават властите в страната да вземат мерки, като основните са по-сериозни проверки на здравето (най-вече на зрението) при възрастните водачи, когато те кандидатства за подновяване на шофьорската книжка.


възрастни хора


Друга предлагана мярка е още по-драстична – преконфигуриране на T-образните кръстовища, за да станат те по-безопасни. Отбелязва се, че кръстовищата с остри ъгли може да бъдат доста трудни за водачи с намалено периферно зрение или с ограничено движение на врата. Обмисля се още, наказанията за възрастните шофьора за инциденти по тяхна вина да бъдат различни от тези на останалите.

В други държави също застаряването на водачите се превръща в проблем, който съответните власти трябва да разрешат. В Южна Корея, например, е създаден специален симулатор, подпомаган от изкуствен интелект, който оценява поведението на възрастните хора при шофиране. Според статистиката на местната полиция, броя на възрастните хора с шофьорска книжка се е увеличил с 300% за последните 10 години – от 1 млн на 3 млн.

0 от 500
  • #4
    12 rate up comment 2 rate down comment
    Столичанин ( преди 2 години )
    Прекалено младите, също както и прекалено възрастните понякога са опасни за другите. Факт. Мен ме блъсна така комично пред блока стар дядо. Не знаеше къде се намираше.
  • #3
    18 rate up comment 0 rate down comment
    Дядо ( преди 2 години )
    Може би девойката с лъскавото ВМВ ;която сигурно нямаше и 20 години ; ми отне предимството и за малко не се стигна до ПТП, е по добра като шофьор от човек с 40 год. стаж зад волана ( ако е получил на 20 год.)
  • #2
    16 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1 (4-ти), не издребявай, схаванл си идеята. Ако ли не, мисля, че е по-добре ти да отидеш да се прегледаш дали си годен да седиш зад волана, шофирането не е за тунелни погледи, а е по комплексна дейност. Далече съм от 60, но за кадърни пишлемета, които още имат жълто по устата и не е изсъхнало мастило на книжката (ако я имат изобщо) четем през ден какви са ги натворили и кого са затрили. Да не говорим, че на такива, всичко и всички им пречат.. както явно и на тебе
  • #1
    24 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1, нали се сещаш че и ти не се подмладяваш, и рано или късно, ще удариш 60. И дали тогава ще искаш на 3м да ходиш на проверочен? Не се ли сещаш, че в България особенно (а и не само) извън градовете, хората нямат много друга алтернатива на придвижване? Я само опитай от някое село да стигнеш до някой град с обществен транспорт, колко ще ти отнеме. И ако си на 70+?По толерантно, морето нямя да избяга, ако за 1-2мин се наложи да караш по бавно,като можеш изпреварваш и това е (а те и пускат).