IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кой е мистър Ли - китаецът, който постепенно завладява автомобилния бранш в Европа

Той се нарежда на 89-о място в списъка на "Форбс" за най-богатите хора в света със състояние от 19.7 млрд долара

Чували ли сте за Ли Шифу? Той е най-големият акционер в групата Daimler, както и основател на Zhejiang Geely Holding, който контролира автомобилните производители Lotus и LEVC (производителя на лондонските таксита). Собственик е и на марката Volvo.


Ли Шифу


Всичко започва от Zhejiang Geely Holding Group (Geely), автомобилен консорциум, който не само контролира едноименната компания, но е и собственик на Volvo Cars, както и най-големият акционер на германската група Daimler. Нейни са Mercedes-Benz и Smart, от които мистър Ли притежава 9.69%. Операцията, оценена на 7,5 милиарда евро, беше извършена през 2018 г., след няколко години придобивания на други компании от нейния конгломерат.

Историята на Ли Шуфу започва в Тайджоу, в провинция Zhejiang (западен Китай) през 1963 г. Произходът му е доста скромен. В интервю за Forbes азиатският магнат признава: "Живеехме във фермерско село и никой не можеше да си позволи да си купи кола или да лети със самолет. Не можехме да си позволим никакви играчки. Не можех да си представя, че един ден ще направя истинска кола."

В момента Ли Шуфу е на 89-о място в списъка на Forbes за милиардерите по света, с нетна стойност от 19.7 милиарда долара и на 26-о място в списъка на Forbes за най-богатите хора в Китай. За това му състояние обаче е "виновна" и неговата съпруга. Точно преди да придобие Volvoq Ли сключва брак по сметка, като се жени за сестрата на съпругата на Си Дзинпин - настоящ председател на КНР.

Но историята на Geely започва през 1986 г., когато Ли основава групата като производител на части за хладилници. Шест години по-късно компанията напуска тази индустрия и навлиза в мотоциклетния сектор, като започва да произвежда и предлага на пазара тези видове превозни средства. Едва през 1996 г. групата Geely e създадена с цел да обедини всички компании. Година по-късно Geely навлиза в автомобилната индустрия и основава компанията Geely Auto, която в момента е една от най-големите в Китай.

Още през 2001 г. компанията стана първият частен производител на превозни средства в Китай. До този момент китайското правителство не позволява на частни компании да произвеждат автомобили. В навечерието на влизането на Китай в Световната търговска организация Geely получи лиценз за производство на превозни средства. Едва през 2003 г. е създадена Zhejiang Geely Holding Group, в която са създадени всички бизнеси, посветени на автомобилната индустрия. Година по-късно той ще стане първият производител на превозни средства, който ще бъде листнат на борсата в Хонконг.

Голямата разлика между мистър Ли и други китайски инвеститори е, че докато последните търсеха различни съюзи с европейски партньори от автомобилния бранш, Ли Шифу директно купува такива компании. Основно усилията му са съсредоточени към закъсали финансово компании. Така големият му скок към Стария континент идва едва през 2010 г. През тази година китайският конгломерат придобива от Ford всички акции на Volvo Cars, компания, която беше почти фалирала, за сума $ 1,8 милиарда.

През февруари 2020 г. мистър Ли обяви намерението си да обедини всички марки на групата, като даде да се разбере, че дейността на всяка от тях ще бъде запазена поотделно. Сега групата обяви, че шведският автомобилен производител ще бъде листнат на фондовата борса в Стокхолм с публично предлагане за продажба на акции (IPO), с което планира да събере 2 милиарда евро , 500 милиона по-малко от първоначално планираното. Освен това компанията ще има капитализация от 15 800 милиона.

През 2017 г. групата придоби и малайзийския производител Proton, който отговаряше за производството на луксозните модели Lotus. Преди това, през 2006 г., групата купи 19.97% дял в Manganese Bronze Holdings, собственик на лондонските таксита, за 53 милиона британски лири, превръщайки се в най-големия акционер на компанията. Това сътрудничество включва и създаване на съвместно предприятие за производство и продажба на класически лондонски таксита в Китай. През 2013 г. той пое цялата компания.

Последните набези на Ли са свързани с авиационната индустрия. Групата обяви изграждането на тестов център и интелигентни спътници в родния си град, с цел изграждане на сателити с ниска орбита, които да предоставят по-точни данни за автономните превозни средства, които се планира да бъдат въведени в близко бъдеще в Европа и САЩ. А докъде ще стигне инвазията на Ли Шифу в Европа - предстои да разберем.

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Джони ( преди 2 години )
    Автора на тази статия е некадьрник, един път пише 1,2 милиарда друг път 2000 милиона. С каква цел? Като всичко в *** той е просто една Калинка не заслужила нищо. Пиши точно ясно и разбрано. Всичко е пълнеж а от цифрите ти нищо не се разбира. Добре че един път не казваше бани, после йени и после Сингапур ски долари. Мислите си сьбери
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    Бургад ( преди 2 години )
    Значи кое е най- важното?!? Да имаш голям ***!
  • #5
    9 rate up comment 1 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 2 години )
    Охх, Румба! До средата все започваше..всичко започна, историята започна и така 4 абзаца започване. Няма в този офис никой, който да държи летвата поне с 2 пръста. Всичко е изпопадало под масата.
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    с две думи който има балдъза
  • #3
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Име ( преди 2 години )
    Много интересен материал, напоследък пускате различни статийки, които ми допадат. За разни такива известни личности, които обаче за нас са неизвестни - Пример Мате Ричмац
  • #2
    31 rate up comment 1 rate down comment
    ZAX ( преди 2 години )
    Ако не беше баджанак на боса, досега щеше да копае ориза.
  • #1
    37 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От скромно семейство, станал милиардер. После се разбира, че Си Дзинпин му е баджанак, е харно де от там почнете. По-надолу какво да чета.