IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volkswagen Crafter се превърна в база за офроуд-кемпери

Torsus Terrastorm Chassis е със сериозни възможности извън пътя

Чешката компания Torsus, която доработва бусове, камиони и автобуси за сериозен оф-роуд, представи нова версия на модела си Terrastorm. Модификацията, наречена Chassis представлява шаси-база, върху която може да се конструират кемпери за пътешествия и в най-дивите места, както и специализирани машини за полиция, комунални и спасителни служби.


Torsus Terrastorm Chassis


Както и бусът Torsus Terrastorm, представен през миналата година, версията Chassis също е базирана на Volkswagen Crafter, но чешките специалисти са се погрижили да направят машината по-здрава, издръжлива и способна в тежки ситуации. Новият модел се предлага с единична или двойна кабина, с място за двама или 6 пасажери, като е наличен в три товарни категории - 3.5, 5 и 5.5 метрични тона.

Моделът се предлага с два варианта на колесната база - 3640 мм или 4490 мм. За задвижването се грижи познатия двулитров турбодизелов двигател на Volkswagen с две версии на мощността - 177 к.с. и 410 Нм или 140 к.с. и 340 Нм. Скоростната кутия може да е 6-степенна механична или 8-степенна автоматична.



Независимо от конфигурацията двигател-скоростна кутия, задвижването е на четирите колела, с блокируем заден диференциал. За да се подсили стандартното шаси на Volkswagen, от Torsus са монтирали стоманени защити под него, като са предпазени двигателя, трансмисията, радиаторът, резервоарът и задния диференциал. При последния е направена специална система, която да осигурява хладен въздух.

Окачването е подсилено и с увеличена височина. Отпред са използвани амортисьори Bilstein B6 и регулируеми болтове, променящи ъгъла на захвата. Отзад са монтирани амортисьори Profender Dakar с външни маслени резервоари. След интервенцията клирънсът на шаси-кабината е станал 250 мм. Ъгълът на атака е 26 градуса, а на спускане - 20.

Terrastorm Chassis е с нова предна броня, която подпомага ъгъла на атака. В нея е вградена лебедка с 5,5 тона теглителна сила (12 000 либри), отдясно е разположен и шнорхел, осигуряващ по-чист въздух в прашни условия и пазещ двигателя от проникване на вода, при газене във водни препятствия.


Torsus Terrastorm Chassis


Осветлението включва изцяло LED-предни фарове, дневни светлини и такива за мъгла, както и допълнителни барове. Панелите в долната част на купето, включително и арките на кланиците, са с покритие, издържащо на надраскване. Налични са и алуминиеви степенки. Колелата са със 17-инчов диаметър, като са с гуми за всякакви терени BF Goodrich All Terrain T/A KO.

Torsus ще започне да приема поръчки за Terrastorm Chassis в началото на следващата година, а доставките ще започнат през следващата есен. Цените на модела започват от 51 716 евро.

Повече снимки на Torsus Terrastorm Chassis вижте в галерията:

0 от 500